Marechaussee bij de ingestorte parkeergarage
NOS NieuwsAangepast

Bubbledecks? Stempels? Het is gissen naar oorzaak instorten parkeergarage

In de betonwereld is er verbazing over het plotseling instorten van een parkeergarage die in aanbouw was bij Eindhoven Airport. De afgelopen maanden stortten er parkeergarages in in Tel Aviv en Mexico-Stad, maar in Nederland gebeurt zoiets zelden.

Het roept bij sommigen herinneringen op aan het parkeerdek van een Van der Valk-restaurant in Tiel in 2002. Op dat incident volgden tien jaar lang onderzoeken en rechtszaken. Er zijn vele oorzaken mogelijk voor zo'n groot bouwongeluk. Experts op het gebied van betonconstructies wagen zich dan ook niet aan speculaties.

Het ingestorte parkeerdek bij het Van der Valk-hotel in Tiel

"In dit soort gevallen, ook bijvoorbeeld bij het kraanongeluk in Alphen aan den Rijn, gaat het om een opeenstapeling van oorzaken en communicatiefouten", zegt Theo Scholte van Bouwend Nederland. Er zijn talloze momenten bij de bouw waarbij iets fout kan gaan. Het kan een constructiefout zijn, of bijvoorbeeld een probleem met het soort beton dat is gebruikt of met de bouwstempels die de constructie tijdelijk ondersteunen.

Kranen in Alphen vallen op huizen

Daarnaast zouden extra veiligheidsmaatregelen ervoor moeten zorgen dat een gebouw niet meteen instort als er toch iets misgaat, zegt Henk Wapperom van de Betonvereniging, een kennisnetwerk van betonorganisaties en -bedrijven.

Hij wijst op het bouwongeluk bij het stadion van FC Twente in 2011: het dak van Grolsch Veste stortte in en er vielen twee doden en negen gewonden. Later bleek dat belangrijke veiligheidsmaatregelen niet in acht waren genomen. "Ze waren de schoorstutten vergeten", zegt Wapperom. "Dan hoeft er maar een vogeltje op te gaan zitten en dan gaat het mis."

Het ingestorte dak in de Grolsch Veste

Opvallend op de foto's van de ravage bij Eindhoven Airport zijn de ronde gaten in de afgebroken parkeerdekken. Die gaten zijn het gevolg van de gebruikte 'bubbledeck'-techniek. Daarbij wordt het beton rond kunststof bollen gestort waardoor de hele constructie lichter wordt. Dat is kostenbesparend en milieuvriendelijker.

Wapperom wijst erop dat die techniek al bij duizenden projecten probleemloos is gebruikt. Het is dan ook niet goed om daarop te focussen, vindt hij. "Misschien heeft het instorten daar niets mee te maken. Toen in 2003 vijf balkons van een appartementengebouw instortten, had iedereen het over de toegepaste 'isokorf-technniek'. Het bedrijf dat die Isokorven maakte had daar vervolgens veel last van, maar uiteindelijk bleek het daar helemaal niet aan te liggen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl