Een groot deel van de nieuwe parkeergarage is ingestort ANP

Een dag na het instorten van de nieuwe parkeergarage bij Eindhoven Airport worden de auto's die er in de buurt staan weggehaald. Een aantal auto's mag door de eigenaren zelf worden opgehaald. Een ander deel wordt weggesleept.

Volgens de luchthaven staat een aantal auto's zo dicht bij de parkeergarage dat het te gevaarlijk is om ze door de eigenaren op te laten halen. Die staan op de kiss and ride-plek. "Er is instortingsgevaar, dus we krijgen onze auto niet mee", zegt een bezoeker. Hij weet nog niet of zijn auto beschadigd is geraakt door het vallende puin.

Ravage bij de nieuwe parkeergarage bij Eindhoven Airport. ANP

Vandaag hebben de luchthaven, aannemer BAM, de marechaussee en de gemeente Eindhoven urenlang overleg gehad. Volgens Eindhoven Airport is er vooral gesproken over het beperken van de overlast voor reizigers.

Hulpdiensten bij de nieuwe parkeergarage bij Eindhoven Airport. Een deel van de parkeergarage in aanbouw is ingestort. ANP

Over de oorzaak van het instorten van ongeveer een derde van de parkeergarage is nog niets bekend. Aannemer BAM, die sinds gisteravond op de luchthaven is voor crisisberaad, wil ook na herhaaldelijk aandringen niets zeggen over het incident.

Ik kon het gewoon niet geloven en ben meteen gekomen.

Directeur Jan Kempkens van BAM Bouw

Wel zei directeur Jan Kempkens van BAM Bouw gisteravond tegen Omroep Brabant dat hij nog geen idee heeft wat er is misgegaan. "Ik werd een kwartier na de instorting gebeld. Ik kon het gewoon niet geloven en ben meteen gekomen." Medewerkers hebben gisteren nog aan de vloer van het nieuwe gebouw gewerkt, maar dat kan volgens Kempkens de instorting niet hebben veroorzaakt.

Ook Eindhoven Airport wil er weinig over kwijt. Een woordvoerder zegt wel: "Het gebouw is juridisch nog niet aan ons overgedragen. Het is dus ook aan de bouwonderneming om daar uitspraken over te doen."

De parkeergarage was bijna klaar - de roltrappen zaten er al in - en zou in juli opengaan. In het vier verdiepingen tellende gebouw zou ook een McDonald's en een busstation komen. Het kostte ongeveer 13 miljoen euro.

Of het gebouw nu helemaal moet worden gesloopt en opnieuw moet worden opgebouwd of dat het kan worden gerepareerd, is niet duidelijk. Omstanders weten het wel: "Platgooien en helemaal opnieuw beginnen. Daar zet toch geen mens meer z'n auto in?"

STER reclame