Hulpdiensten en lichamen van slachtoffers bij de plek van de aanval
NOS NieuwsAangepast

Doden bij aanval op bus met kopten Egypte

Bij een aanval op een bus met kopten in de Egyptische stad al-Minya, zo'n 250 kilometer ten zuiden van Caïro, zijn zeker 26 doden gevallen, melden de Egyptische autoriteiten. Andere bronnen spreken over 28 doden. Er zijn 25 gewonden.

De bus, die onderweg was naar een klooster, werd onder vuur genomen door gemaskerde mannen. Volgens getuigen waren er acht tot tien aanvallers. Getuigen zouden hebben gemeld dat de aanvallers militaire uniformen droegen. Een woordvoerder van het Egyptische ministerie van Gezondheid heeft op de televisie gezegd dat onder de slachtoffers veel kinderen zijn.

Volgens het staatspersbureau heeft president Sisi een groep Egyptische veiligheidsspecialisten bij elkaar geroepen. Het kabinet zegt dat de aanvallers er niet in zullen slagen het land te verdelen.

Aanval op bus met christenen in Egypte

Het is niet duidelijk wie de daders zijn. Christenen in Egypte zijn vaak het doelwit van moslimextremisten. Begin april vielen bij twee aanslagen op kerken in het noorden van het land meer dan 45 doden. De verantwoordelijkheid daarvoor werd door IS opgeëist.

Israël heeft de aanval scherp veroordeeld en de Israëlische president Netanyahu heeft zijn condoleances gestuurd aan het Egyptische volk en president Sisi.

Ongeveer 10 procent van de Egyptische bevolking is koptisch christen. Daarmee zijn de Egyptische kopten de grootste christelijke minderheid in het Midden-Oosten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl