Nieuwsuur
AFP

Bij bomaanslagen op koptische kerken in het noorden van Egypte zijn in totaal meer dan veertig doden gevallen. Meer dan honderd mensen raakten gewond, melden de Egyptische autoriteiten. Terreurgroep IS heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opgeëist. De noodtoestand is afgekondigd. 

Kopten zijn een makkelijk doelwit in Egypte, zegt Jos Strengholt in Nieuwsuur. Hij werkte tot voor kort als priester voor de Anglicaanse kerk in Egypte, sinds drie maanden is hij weer in Nederland. 

"Het is makkelijker om kopten aan te vallen dan bijvoorbeeld de politie of het leger. Daarnaast krijgt IS ook nog best wat sympathie als ze kopten aanvallen", vertelt Strengholt. "Dat komt omdat een deel van de islamitische bevolking een grote hekel heeft aan de kopten. Dat er kerken staan in Egypte is voor hen een bewijs dat de islamisering niet is geslaagd." 

Gesprek met priester Jos Strengholt in Nieuwsuur

In de kerken waar de bommen ontploften was het druk, omdat christenen vandaag Palmzondag vieren. Deze laatste zondag voor Pasen is het begin van de Goede Week, waarin het lijden en sterven van Jezus Christus wordt herdacht. 

"Het is een van de grootste feestdagen voor kerk", zegt Strengholt. "De kerken zitten bomvol en buiten op straat lopen veel kopten rond. Het is een goed moment voor een aanslag."

Koptische christenen vormen een kleine minderheid in het islamitische Egypte. Extremisten plegen geregeld aanslagen op koptische kerken in Egypte. Volgens Strengholt is de situatie voor kopten zeer onveilig. "De meeste kopten die ik ken, willen het land zo snel mogelijk verlaten."

STER reclame