EPA
NOS NieuwsAangepast

Bloedbad bij koptische kerken in Egypte: 43 doden

Bij bomaanslagen op koptische kerken in het noorden van Egypte zijn in totaal meer dan veertig doden gevallen. Meer dan honderd mensen raakten gewond, melden de Egyptische autoriteiten. Terreurgroep IS heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opgeëist en in een verklaring wordt gewaarschuwd voor meer aanvallen. 

Vanochtend ontplofte een bom in een kerk in de stad Tanta, ten noorden van de hoofdstad Caïro. Daarbij kwamen zeker 27 mensen om het leven en vielen ongeveer vijftig gewonden.

Een woordvoerder van het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken sprak op Twitter van terrorisme. "Egypte opnieuw getroffen door terrorisme, deze keer op Palmzondag. Weer een onaangename, maar mislukte, poging om alle Egyptenaren te treffen."

Doden bij bomaanslag op koptische kerk in Egypte

Later in de ochtend ging ook een bom af voor de ingang van een koptische kerk in de havenstad Alexandrië. Daarbij vielen zeker zestien doden en raakten meer dan zestig kerkgangers gewond, meldt de Egyptische regering. Het gaat om een zelfmoordaanslag. De dader probeerde de kerk binnen te stormen maar werd tegengehouden door bewaking. 

In de kerken was het druk, omdat christenen vandaag Palmzondag vieren. Deze laatste zondag voor Pasen is het begin van de Goede Week, waarin het lijden en sterven van Jezus Christus wordt herdacht.

Koptische christenen vormen een kleine minderheid in het islamitische Egypte. Extremisten plegen geregeld aanslagen op koptische kerken in Egypte.

In december vielen bij een bomexplosie in de koptische kathedraal in Caïro 25 doden. Die aanslag, enkele weken voor Kerst, werd eveneens opgeëist door Islamitische Staat.

De Egyptische president Sisi heeft het leger ingeschakeld om de politie bij te staan bij het bewaken van belangrijke gebouwen. 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl