President Trump met zijn toenmalig veiligheidsadviseur Michael Flynn (6 februari)
NOS NieuwsAangepast

'Belangrijke Russen bespraken plannen om Trump te beïnvloeden'

Hooggeplaatste Russische functionarissen hebben vorig jaar zomer besproken hoe zij invloed konden uitoefenen op Donald Trump, schrijft The New York Times. Trump was toen de Republikeinse presidentskandidaat en streed met Hillary Clinton om het presidentschap.

De Russen richtten zich vooral op twee belangrijke Trump-adviseurs: campagneleider Paul Manafort en oud-generaal Michael Flynn, die later kortstondig de nationale veiligheidsadviseur was. Sommige functionarissen schepten op over hoe goed zij Flynn kenden, schrijft de krant.

The New York Times baseert zich op zes Amerikaanse bronnen die bekend zijn met ambtsberichten van de geheime diensten over de Russische bemoeienis met de presidentsverkiezingen. Het verhaal is opnieuw een aanwijzing hoezeer de Amerikaanse inlichtingendiensten zich zorgen maakten over Ruslands pogingen om de verkiezingen in het voordeel van Trump te laten uitvallen.

Geheime contacten

Twee dagen geleden zei oud-CIA-directeur John Brennan tijdens een hoorzitting in het Congres dat Rusland zich "schaamteloos heeft bemoeid" met de verkiezingen. Hij bevestigde dat de veiligheidsdiensten informatie en inlichtingen hebben gevonden over contacten tussen Russische functionarissen en Amerikanen die iets te maken hadden met de campagne van Trump.

Vorige week meldde persbureau Reuters dat het campagneteam van Trump op zeker achttien momenten geheim contact heeft gehad met vertegenwoordigers van het Kremlin.

In de VS lopen meerdere onderzoeken naar de Russische pogingen om de presidentsverkiezingen te beïnvloeden en naar de banden tussen team-Trump en de Russen. Een week geleden werd oud-FBI-baas Robert Mueller nog aangesteld als speciaal aanklager, die een eigen onafhankelijk onderzoek begint.

Hoofdrolspelers ontkennen

Uit de informatie die de krant heeft, blijkt overigens niet of de Russen Flynn en Manafort daadwerkelijk hebben beïnvloed. Manafort zegt dat hij niet heeft samengewerkt met Rusland, de advocaat van Flynn wil niet reageren.

President Trump heeft de berichten altijd afgedaan als onzin. Ook het Kremlin ontkent in alle toonaarden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl