Voormalig CIA-directeur John Brennan
NOS Nieuws

Oud-baas CIA: Rusland bemoeide zich "schaamteloos" met verkiezingen

Rusland heeft zich "schaamteloos bemoeid" met de Amerikaanse verkiezingen van november. Dat zei voormalig CIA- directeur John Brennan in een hoorzitting in het Congres. Brennan was directeur van de CIA van 2013 tot januari van dit jaar.

Hij waarschuwde naar eigen zeggen de hoogste baas van de Russische veiligheidsdienst in augustus over de inmenging. "Dat deden ze ondanks onze protesten en uitdrukkelijke waarschuwingen het niet te doen."

Brennan zei dat hij zo bezorgd was over de Russische inmenging, dat hij een groep medewerkers van de Amerikaanse inlichtingendiensten de vermeende banden tussen Trump en Rusland heeft laten onderzoeken.

De oud-CIA-baas wilde daarover alleen kwijt dat zij informatie en inlichtingen hebben gevonden over contacten en interacties tussen Russische functionarissen en Amerikanen die iets te maken hadden met de campagne van Trump. Hij wilde niet zeggen of er ook harde bewijzen gevonden zijn, omdat het gaat om geheime informatie.

Russen ontkenden

Volgens Brennan was hij de eerste die de Russische inmenging besprak met de Russen. In een telefoongesprek met de topman van de Russische inlichtingendienst FSB waarschuwde hij dat het de relaties tussen beide landen zou schaden.

Brennan zegt dat de Russen in dat gesprek hebben ontkend dat ze zich bemoeiden met de presidentsverkiezingen in de VS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl