Strijders van de YPG in de buurt van de Syrische grens met Turkije
NOS Nieuws

Syrische Koerden heroveren dorp en dam in de buurt van Raqqa op IS

Strijders van de door de VS gesteunde Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) melden dat ze het dorp Tabqa hebben heroverd op Islamitische Staat. Ook zeggen ze dat ze de grootste dam van Syrië hebben veroverd, die in de buurt ligt van het dorp.

Tabqa ligt op ongeveer 40 kilometer van de Syrische IS-hoofdstad Raqqa. Het wordt gezien als het laatste IS-bolwerk dat moest worden ingenomen voor een offensief op Raqqa. De Koerdische militie begon de aanval op Tabqa ongeveer twee weken geleden.

De SDF bestaat grotendeels uit strijders van de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) die door Turkije worden gezien als verlengstuk van de militante Koerdische arbeiderspartij PKK. De Amerikaanse president Trump gaf gisteren toestemming om de YPG-militie zwaarder te bewapenen. Trump wil zo de herovering van Raqqa versnellen.

Terugdraaien

De Turkse president Erdogan, die volgende week Washington bezoekt, heeft Trump op een persconferentie gevraagd zijn besluit om de Koerden te steunen terug te draaien. Eerder noemde de Turkse vice-premier Canikli de Amerikaanse wapenleveranties onaanvaardbaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl