Erdogan tijdens een eerdere persconferentie Reuters

Na de Turkse vice-premier Canikli heeft ook president Erdogan fel uitgehaald naar president Trump, omdat die heeft besloten Koerdische strijders in Syrië zware wapens te leveren. Erdogan hoopt dat het besluit wordt ingetrokken nog voordat hij volgende week op bezoek gaat in het Witte Huis.

Vanochtend noemde Canikli op de Turkse televisie het besluit van Trump al onaanvaardbaar. "De Amerikanen zouden het besluit moeten terugdraaien", voegde Erdogan daaraan toe tijdens een gezamenlijke persconferentie met de president van Sierra Leone, die op bezoek is in Turkije. Erdogan zelf gaat op 16 mei naar de VS.

President Trump maakte gisteren bekend dat hij Koerdische opstandelingen in Syrië wil voorzien van zware wapens. Die kunnen de YPG-strijders gebruiken om de stad Raqqa in het noorden sneller te heroveren op IS, zegt het Witte Huis.

Terroristen

Erdogan beschouwt die Koerdische strijders als terroristen, omdat ze nauwe banden hebben met de verboden Koerdische organisatie PKK. "Je moet niet terroristen gaan bestrijden samen met een andere terroristische organisatie", zei Erdogan. "De Verenigde Staten kunnen beter de kant kiezen van Turkije als mede-lid van de NAVO", zei Erdogan.

STER reclame