Een YPG-strijder naast Amerikaanse legervoertuigen in Syrië EPA

Turkije vindt het onacceptabel dat de Amerikaanse president Trump akkoord is gegaan met wapenleveranties aan de Koerdische YPG-militie. Trump wil daarmee een bijdrage leveren aan een aanval op het Syrische IS-bolwerk Raqqa, maar volgens Turkije is de YPG een verlengstuk van de Koerdische terreurbeweging PKK.

"We kunnen de aanwezigheid van terreurorganisaties die de toekomst van de Turkse staat bedreigen niet accepteren", zei vice-premier Canikli op de Turkse televisie. Hij noemde het Amerikaanse besluit fout en sprak de hoop uit dat Washington ervan terugkomt.

Ontmoeting

De YPG maakt deel uit van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), een verbond van Koerdische en Arabische milities die strijden tegen Islamitische Staat en gesteund worden door onder meer de VS. Turkije, een NAVO-bondgenoot, is fel tegenstander van de betrokkenheid van Koerdische eenheden in de strijd tegen IS.

Een Turkse delegatie is begin deze week in Washington door Trumps natonale veiligheidsadviseur McMaster geïnformeerd over het besluit. De kwestie komt vrijwel zeker ook aan bod tijdens een ontmoeting van de presidenten Erdogan en Trump in Washington. Die staat gepland voor volgende week dinsdag.

STER reclame