Amerikaanse pantservoertuigen aan de Turks-Syrische grens AFP

Aan de Turkse grens in Noord-Syrië zijn Amerikaanse pantservoertuigen gezien. Dat melden Koerdische activisten in Syrië. Het vanuit Groot-Brittannië opererende Syrische Observatorium voor de Mensenrechten bevestigt de Amerikaanse aanwezigheid.

De meldingen over Amerikaanse voertuigen komen enkele dagen na een Turks bombardement op Koerdische doelen in het noorden van Irak en Syrië. Hierbij kwamen zeker twintig door de VS gesteunde strijders van de Koerdische strijdgroep YPG om het leven.

Turkije zegt dat de bombardementen bedoeld waren om te voorkomen dat PKK-strijders wapens en explosieven vanuit Koerdische stellingen naar Turkije smokkelen voor aanslagen.

Syrische Democratische Strijdkrachten

Volgens een woordvoerder van de YPG worden er in reactie op het bombardement tijdelijk Amerikaanse troepen ingezet om in het grensgebied patrouilles uit te voeren.

De Verenigde Staten willen niet reageren op de berichten over extra inzet aan de grens. "Er zijn al langer troepen in heel het noorden van Syrië, waaronder ook aan de grens met Turkije. Zij werken ook daar samen met de Syrische Democratische Strijdkrachten", zegt een woordvoerder van het Pentagon.

De VS steunt al langer Koerdische strijders in de strijd tegen Islamitische Staat. Volgens het Pentagon is de steun aan de Syrische Democratische Strijdkrachten op dit moment gericht op de bevrijding van het door IS bezette dorp Tabqa en de Syrische IS-hoofdstad Raqqa.

STER reclame