Top Front National wil andere naam bij parlementsverkiezingen
De verslagen Franse presidentskandidaat Marine Le Pen (48) stort zich na haar nederlaag op de parlementsverkiezingen van volgende maand. Ze heeft zichzelf als doel gesteld om van het Front National de grootste oppositiepartij te maken. De top wil onder meer een andere naam voor de partij. Front National zou te veel worden geassocieerd met het extreem-rechtse en antisemitische geluid van Marine Le Pens vader Jean-Marie Le Pen.
Zowel Le Pens campagneleider als de waarnemend partijvoorzitter zegt dat het Front National een andere naam krijgt. Le Pen zelf heeft zich er niet over uitgelaten, maar was in het verleden voorstander van een naamswijziging.
Ze zegt nu dat ze van het Front National de belangrijkste oppositiepartij wil maken. "Ik zal voorstellen doen om onze beweging fors te vernieuwen om zo een nieuwe politieke kracht te vormen", zei Le Pen. Wat dit betekent voor de standpunten van de partij is niet duidelijk.
Patriottisme vs. globalisme
Ze hoopt door de vernieuwing politici van andere partijen aan te trekken en meer kiezers. "Zij die kiezen voor Frankrijk, zijn onafhankelijkheid verdedigen, zijn vrijheid, zijn welvaart, zijn veiligheid, zijn identiteit en zijn sociale model", aldus Le Pen. "Ik zal deze strijd aanvoeren." Ze wil de Fransen de keuze bieden tussen patriottisme en globalisme. "Het is deze keuze die de Fransen hebben bij de komende parlementsverkiezingen."
De verwachting is dat politici van andere partijen zich niet snel zullen aansluiten bij Le Pen of een alliantie vormen met het Front National. Zowel politici van de conservatieve Republikeinen als Nicolas Dupont-Aignan, leider van een kleinere nationalistische partij, gaan voor hun eigen kansen bij de komende parlementsverkiezingen. Dupont-Aignan was door Le Pen het premierschap beloofd als ze de presidentsverkiezingen had gewonnen.
Op dit moment heeft Front National maar twee parlementariërs in de Assemblée nationale, onder wie Marion Maréchal-Le Pen, het nichtje van Marine Le Pen. Zij wordt ook gezien als de enige die Marine Le Pen kan vervangen als partijleider. Maréchal-Le Pen en Jean-Marie Le Pen hadden kritiek op de campagne die hun tante en dochter voerde. Ze vinden onder meer dat zij geen stelling had moeten nemen tegen de euro. De meeste Franse kiezers willen de munt niet inruilen voor de franc.
Maar Marion-Maréchal-Le Pen is volgens deskundigen niet van plan om haar tante uit te dagen en Marine Le Pen is ook absoluut niet van plan om op te stappen. De partijleider ziet daar geen reden toe met het historisch hoge aantal stemmen dat ze gisteren heeft gekregen. Het Front National kreeg 34 procent van de geldige stemmen, ofwel 10,6 miljoen kiezers. In haar toespraak gisteravond noemde Le Pen dat een mandaat om verder te gaan.
Le Pen won volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken in 2 van de 101 departementen, de noordelijke regio's Pas-de-Calais en Aisne. Ze hoopt het bij de parlementsverkiezingen beter te doen. Le Pens Front National staat in een van de peilingen nu op 15 tot 25 zetels. Macrons partij zou volgens die peiling de grootste worden, gevolgd door de conservatieven. Frankrijk telt 577 kiesdistricten.
Correspondent Frank Renout in Parijs voorspelt spannende parlementsverkiezingen, vooral ook voor de partij van de 39-jarige Macron. Zijn partij En Marche! bestaat pas één jaar en zit dus nog niet in het parlement. President Macron heeft parlementariërs nodig om straks wetten door het parlement te kunnen loodsen.
Macron heeft de afgelopen tijd gezocht naar kandidaten. "En hij heeft een behoorlijk aantal gevonden, maar de selectie is een behoorlijke klus. De verkiezingen zijn al over een maand. De vraag is dan ook of hij in staat is om op tijd genoeg goede kandidaten te vinden voor alle kiesdistricten in het land."