Nieuwsuur
Nieuwsuur

"Nederland is op economisch- en op veiligheidsgebied volledig afhankelijk van samenwerking met andere landen, van de EU en de NAVO. De cohesie tussen die landen is voor ons cruciaal." Dat zegt commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp in Nieuwsuur.

Volgens commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp zorgen kwesties als het groeiend populisme in Europa, de brexit en de komende Franse verkiezingen met Marine Le Pen ervoor, dat de cohesie tussen Europese landen onder druk komt te staan en daarmee de veiligheid.

Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp

De Adviesraad voor Internationale Vraagstukken (AIV) liet al eerder weten dat de krijgsmacht ernstig verwaarloosd is. Ook Middendorp deelt dat standpunt en noemt de huidigde staat van de krijgsmacht een "zorgwekkende toestand."

We zakken door het ijs.

Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp

"Ik ben 38 jaar in dienst. We zitten nu op een laagtepunt qua inzetbaarheid. Ik maak me zorgen over de totaliteit van de dreigingen en ons vermogen daar tegen op te treden. We zakken door het ijs."

Volgens Middendorp kan Nederland zich nationaal niet verdedigen met de huidige middelen. "We zijn volledig afhankelijk van samenwerking met de EU en de NAVO. Daarom is het ook van belang dat we investeren in die samenwerking en ons steentje bijdragen."

Defensiebudget

Voormalig secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer hield, samen met oud-commandant van de landmacht, luitenant-generaal Mart de Kruif, eerder dit jaar al een dwingend pleidooi. Door de toenemende spanningen in de wereld moet defensie weer een topprioriteit zijn bij de formatie.

"Indien in de huidige kabinetsformatie het defensiebudget niet buitengewoon serieus wordt benaderd - dat wil zeggen: miljarden erbij - dan zou ik mij afvragen of ik in zo'n situatie de verantwoordelijkheid van commandant der Strijdkrachten zou aankunnen. Ik denk het niet."

Jaap de Hoop Scheffer

Uruzgan

Vier jaar lang waren Nederlandse troepen namens de NAVO aanwezig in de Afghaanse provincie Uruzgan. Nederland maakte deel uit van de internationale troepenmacht ISAF.

Na het vertrek van de Nederlandse strijdkrachten namen de Australiërs en de Amerikanen de provincie over, maar ook die zijn inmiddels weg.

Nederlandse missie in Uruzgan

STER reclame