AFP
NOS NieuwsAangepast

'Het is kiezen tussen de pest en cholera'

  • Chrisje Sterk

    Redacteur NOSop3

  • Chrisje Sterk

    Redacteur NOSop3

Normaal wordt hier gedanst of voetbal gekeken op een groot scherm, maar gisteravond waren de ogen van een paar honderd Fransen er gericht op het laatste debat tussen de Franse presidentskandidaten.

Met nog maar een paar dagen te gaan proberen beide presidentskandidaten een grote groep zwevende kiezers naar zich toe te trekken.

Macron en Le Pen kibbelen over Europa

Dik 400 man is afgekomen op de debatavond, in het culturele centrum en bar La Bellevilloise. Verspreid over twee zalen kijken ze naar de schermen, maar er wordt ook vooral veel door Le Pen en Macron heen geborreld en gekletst. Zo nu en dan klinkt er gejuich, of boegeroep.

Hier in het 20ste arrondissement van Parijs kozen veel inwoners in de eerste ronde voor Mélenchon, de extreemlinkse kandidaat die als vierde eindigde. Toch zitten er niet veel twijfelaars in deze zaal. Het overgrote deel lijkt op de hand van Macron. Al gaat het niet van harte.

"Eerst wilde ik blanco stemmen, want ik hoef van beide kandidaten niets te weten. Het is kiezen tussen de pest en de cholera", zegt Mélenchon-aanhanger Lea (25). "Maar nu ga ik toch met tegenzin voor Macron. Om een muur op te werpen tegen het Front National."

Maar eigenlijk vindt Lea hem maar niks. "Hij is een marionet. Maar hij heeft de media achter zich gekregen, alleen daarom staat hij nu in die tweede ronde."

NOS
Lea (25) stemde de eerste ronde Mélenchon

Pierre (34) heeft nog geen idee wat hij zondag gaat doen. Hij vindt het belangrijk dat er iets gaat gebeuren aan de hoge werkloosheid. De eerste ronde stemde hij op de socialist Hamon. "Ik neig nu naar Macron, maar hij moet me nog geruststellen dat hij de goede keuze is."

NOS
Pierre (34)

Lea trekt haar jas aan. Ze heeft het een uur volgehouden, maar om 23.00 uur vindt ze het wel mooi geweest. Ze wil nu de metro halen.

Macron heeft haar niet weten te charmeren. "Hij krijgt m'n stem en ik denk ook dat hij zal winnen." Maar het gaat niet van harte. "Het is me vooral duidelijk geworden dat ik Le Pen niet op tv wil zien."

Voor Pierre is het dankzij het debat ook duidelijk, zondag gaat hij stemmen, voor Macron. "Maar hij moet wel z'n best gaan doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl