Reda Nidalha in een filmpje van de BBC
NOS NieuwsAangepast

Zaak tegen Nederlandse Syriëgangers in Turkije uitgesteld

De rechtszaak in Turkije tegen twee Nederlandse Syriëgangers is uitgesteld tot 6 juli. Dat heeft de rechtbank in Kilis besloten, zegt de vader van een van de twee verdachten.

De zaak is aangehouden omdat er moet worden gewacht op een rapport over het uitlezen van de telefoon van een van de verdachten. Ook wordt er nog gewacht op het verslag van de inlichtingendiensten van het afluisteren van een van de verdachten.

Reda Nidalha uit Leiden en Oussama A. uit Utrecht zouden vandaag terechtstaan op verdenking van aanwezigheid in IS-gebied. De zitting duurde maar vijf minuten.

Tegenvaller

De jonge jihadisten vluchtten vorig jaar oktober vanuit Syrië naar Turkije, in de hoop daarna terug te kunnen naar Nederland. Turkije arresteerde ze aan de grens met Syrië en besloot hen zelf te berechten, in plaats van uit te leveren aan Nederland. In afwachting van hun proces zitten ze in de gevangenis.

Het uitstel is een tegenvaller voor de vader van Reda, Mohammed Nidalha. Hij hoopte dat zijn zoon vrijgelaten zou worden en naar Nederland zou kunnen komen. Eerder heeft hij gezegd dat Reda accepteert dat hij in Nederland vervolgd kan worden en in de gevangenis kan belanden.

Volgens Mohammed wilde zijn zoon nooit praten over wat hij heeft gezien en gedaan in Syrië. "Hij vindt het gewoon een hel", zei de vader in december. "Het is niet de hemel, zoals IS-strijders altijd gedacht hebben. Het is volgens Reda een verschrikkelijke moordmachine." Zijn zoon zou via internet zijn geradicaliseerd en door de salafistische beweging Sharia4Belgium in Syrië terecht zijn gekomen.

Bezoek

Mohammed gaat in afwachting van de volgende zitting opnieuw proberen zijn zoon te bezoeken in de gevangenis. Een eerder verzoek werd afgewezen.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, Dick Schoof, is niet blij met de Turkse rechtszaak, omdat vrijspraak kan betekenen dat ze moeilijker in Nederland te vervolgen zijn. Het is namelijk niet toegestaan iemand twee keer voor hetzelfde feit te berechten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl