Mohammed Nidalha, de vader van de in Turkije opgepakte Reda
NOS Nieuws

Vader opgepakte Syriëganger wil zoon in Nederland laten vervolgen

De vader van de in Turkije opgepakte Syriëganger Reda Nidalha uit Leiden wil dat zijn zoon in Nederland wordt vervolgd. Mohammed Nidalha zegt dat Reda twee keer heeft geprobeerd te vluchten in de tweeënhalf jaar dat hij bij IS zat. De tweede poging was succesvol.

Zijn derde vlucht was uit een heropvoedingskamp van een rebellenbeweging in Syrië. Toen hij Turkije binnen probeerde te komen werd hij opgepakt en vastgezet. De vader vroeg de Nederlandse overheid om hulp toen zijn zoon vast zat in het heropvoedingskamp.

Gevangenis

Destijds werd Nidalha verteld dat er niets voor zijn zoon gedaan kon worden tot hij in Turkije zou zijn. "Hij zit daar nu al twee maanden in de gevangenis. Of er al iets is gedaan door de Nederlandse autoriteiten, weet ik niet", zegt zijn vader.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is Reda in de gevangenis bezocht door een medewerker van de Nederlandse ambassade in Ankara.

Sharia4Belgium

Volgens zijn vader wilde Reda nooit praten over wat hij heeft gezien en gedaan in Syrië. "Hij vindt het gewoon een hel. Het is niet de hemel, zoals IS-strijders altijd gedacht hebben. Het is volgens Reda een verschrikkelijke moordmachine." Zijn zoon zou veel spijt hebben van zijn aansluiting bij IS.

De jongen radicaliseerde volgens zijn vader via internet en kwam door de salafistische beweging Sharia4Belgium in Syrië terecht. "Hij was een gewone jongen. Ik heb hem nooit een islamitische opvoeding gegeven. Hij ging altijd met Nederlandse jongens en meisjes om, maar was van de ene op de andere dag vertrokken naar Syrië", zegt zijn vader.

Vader Mohammed zegt dat Reda een mogelijke gevangenisstraf accepteert: "Hij weet zelf ook wat hem te wachten staat. Als de rechter kan bewijzen dat Reda iets heeft gedaan in Syrië, dan is dat maar zo." Mohammed hoopt dat zijn zoon ooit weer een normaal leven kan leiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl