De Nederlander in het filmpje
NOS NieuwsAangepast

Twee Nederlandse Syriëgangers vast in Turkije

Turkije heeft twee Nederlandse Syriëgangers opgepakt en vastgezet nadat zij hadden geprobeerd het land binnen te komen vanuit Syrië. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt de aanhoudingen.

Een van de twee mannen is de 22-jarige ex-IS-strijder Reda Nidalha uit Leiden. Hij sprak eerder met de BBC, die toen berichtte over een heropvoedingskamp voor spijtoptanten en krijgsgevangenen uit IS-gebied. Nidalha zou zijn gevlucht uit dat heropvoedingskamp van rebellenbeweging Jaysh al-Tahrir.

Volgens de vader van Nidalha is zijn zoon tijdens zijn vlucht bij de grens met Syrië opgepakt en zit hij al twee maanden in een Turkse gevangenis.

Uitlevering

Het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland is bekend met de zaak. Nidalha is in de gevangenis bezocht door een medewerker van de Nederlandse ambassade in Ankara. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft contact met de familie van de mannen.

Nidalha en zijn vader willen allebei dat de berechting in Nederland plaatsvindt. Een woordvoerder van de NCTV zegt dat ernaar wordt gestreefd om de twee hierheen te halen en te berechten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl