De Nederlander in het filmpje (bron: BBC)
NOS NieuwsAangepast

Nederlandse ex-IS'er in Syrisch kamp is Leidse jihadist (22)

De voormalige IS-strijder die in een opgedoken filmpje vertelt dat hij terug wil naar Nederland, is de 22-jarige Reda Nidalha uit Leiden. Hij bevindt zich al maanden in het grensgebied met Turkije, in de hoop terug te kunnen naar huis. Eerder sprak de NOS met zijn vader.

De familie van Reda, die in Syrië voor IS heeft gevochten en de terreurbeweging nu de rug heeft toegekeerd, heeft maanden geleden al de hulp ingeroepen van de Nederlandse autoriteiten om hem naar Nederland te krijgen. Maar dat heeft tot niets geleid.

De oud-IS'er Reda, die zich Abu Sumail noemt, komt aan het woord in een video die de BBC in handen heeft. Hij zit vast in een 'heropvoedingskamp' van rebellen in het noorden van Syrië. Reda is gevlucht uit IS-gebied, maar komt het land niet uit. Als hij naar huis kan, zal hij de consequenties van zijn reis aanvaarden, zegt hij.

'Ze doden mensen alsof het niks is'

De rebellen zouden hem alleen willen laten gaan als ze hem kunnen overdragen aan Turkije of Nederland. Maar Nederlandse autoriteiten adviseerden Reda om op eigen houtje naar Turkije te reizen en zich zelf te melden bij ambassade of consulaat.

'Geen bevoegdheid'

Op vragen van de NOS hoe de man terug kan naar Nederland, zeggen de ministeries van Buitenlandse Zaken en van Veiligheid en Justitie weinig te kunnen doen. Buitenlandse Zaken zegt dat iedere Nederlander recht heeft op consulaire bijstand, "maar dan moeten ze zich wel zelf melden", aldus het ministerie. Het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt dat het geen bevoegdheid heeft in Turkije en Syrië.

Frankrijk en Saudi-Arabië halen landgenoten die gedeserteerd zijn bij IS wel op uit het grensgebied.

Radicalisering

Reda vertrok ruim twee jaar geleden naar Syrië. Hij had toen naar verluidt problemen met een groep jongens in Leiden. Zijn vader was bang dat hem iets zou overkomen en stuurde hem naar familie in België, maar daar radicaliseerde hij. Twee maanden later reisde hij via Turkije naar IS-gebied. De vader uitte kritiek op de Nederlandse autoriteiten; die zouden veel te weinig hebben gedaan om te voorkomen dat zijn zoon naar IS-gebied zou afreizen.

In de BBC-video zegt Reda nu dat IS mensen vermoordt "alsof het niets is". Toen hij aangaf dat hij weg wilde, bedreigden andere IS'ers hem met de dood. Daarop zou de Leidenaar hebben besloten te vluchten.

De vader van Nidalha zei in maart dat zijn zoon samen met andere Nederlanders uit IS-gebied was gevlucht. Het ging toen om een groep van zo'n zes jihadisten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl