Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid
NOS NieuwsAangepast

NCTV: enkele Nederlander in Syrisch kamp

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, Dick Schoof, kijkt niet op van het BBC-verhaal over een 'heropvoedingskamp' in Syrië waar voormalige IS-strijders uit Europa worden vastgehouden. "We weten dat dit soort kampen er zijn en we weten ook dat er een enkele Nederlander in zo'n kamp zit", zegt Schoof tegen de NOS.

In een video die de BBC heeft gekregen, komt een man aan het woord die zich voorstelt als Abu Sumail uit Nederland. Schoof zegt dat er meer Nederlanders in de kampen zitten, maar wil geen aantal noemen. "Ga ervan uit dat het om een enkeling gaat", zegt hij.

Sumail is gevlucht en wil nu snel terug naar Nederland. Als hij die kans krijgt, wordt hij hier gearresteerd en berecht. "Het is iemand die zich vermoedelijk bewust heeft aangesloten bij IS en die vermoedelijk ook heeft gevochten", zegt Schoof.

Het lidmaatschap van een terroristische organisatie is in Nederland strafbaar. Volgens de NCTV zijn alle terugkeerders uit IS-gebied ook "in potentie een gevaar voor de nationale veiligheid" en moeten ze in de cel gederadicaliseerd worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl