Airbnb ruim verdubbeld in Amsterdam: 1,7 miljoen overnachtingen
In een jaar tijd is het gebruik van Airbnb in Amsterdam meer dan verdubbeld. Er werden vorig jaar in totaal bijna 1,7 miljoen overnachtingen in de hoofdstad geboekt via de site, een groei van 125 procent. Dat blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur Colliers International en Hotelschool The Hague.
Ter vergelijking: het aantal hotelovernachtingen steeg met 7 procent naar 13,9 miljoen. Dat betekent dat Airbnb 10,7 procent van de Amsterdamse overnachtingsmarkt in handen had, een verdubbeling ten opzichte van de 5,4 procent in 2015.
1 miljoen rolkoffertjes
Dirk Bakker van Colliers International is niet verbaasd over de groei. "Het aantal reisbewegingen neemt sterk toe. Wereldwijd groeit het met 5 procent per jaar. Maar in Amsterdam groeit dat veel harder, omdat het een heel populaire stad is."
Wat Airbnb helpt, is dat Amsterdam een bouwstop heeft op hotels in het centrum, denkt de onderzoeker. "Dan maak je de weg vrij voor Airbnb." En dat is vooral het geval in de grachtengordel; zo'n 65 procent van de Airbnb-overnachtingen werd daar geboekt. "Dat zijn 1 miljoen rolkoffertjes die over de grachten denderen."
140 euro per nacht
De gemiddelde prijs van een overnachting in een Amsterdams Airbnb-appartement steeg in een jaar van 136 naar 140 euro. De prijs van een kamer steeg van 86 naar 92 euro en de prijs van een kamer die je deelt met anderen van 62 naar 84 euro.
Die prijs is ook een oorzaak van de groei, denkt Bakker. "Hotelkamers zijn vaak duur in de ogen van bezoekers. Men zoekt dan alternatieven die goedkoper zijn en in Airbnb-locatie kan je vaak met meerdere mensen slapen. Daarmee wordt het goedkoper om te reizen."
Het aantal Amsterdamse appartementen of kamers op Airbnb is ook flink gestegen. In 2015 waren er 14.956 accomodaties die dat jaar minstens een keer werden verhuurd. In 2016 waren dat er 25.721. Van alle accommodaties werd 35 procent aangeboden door verhuurders met meerdere appartementen of kamers. Volgens de onderzoekers is dat een teken dat een deel van het aanbod in handen is van professionele verhuurders.
In de eerste drie maanden van dit jaar groeide Airbnb in Amsterdam verder. Er werden 367.000 overnachtingen geboekt, 34 procent meer dan in de eerste drie maanden van 2016.
Begin dit jaar heeft Airbnb een deal met de gemeente gesloten, die het onmogelijk moet maken om appartementen meer dan 60 dagen per jaar te verhuren. Of dit de groei van Airbnb zal dempen, zal in de loop van het jaar moeten blijken.
Den Haag en Rotterdam
Den Haag is de tweede Airbnb-stad van Nederland met 126.000 overnachtingen in 2016, een marktaandeel van 7,2 procent. Dat is dus wel minder dan een tiende van Amsterdam. Rotterdam staat op de derde plek met 116.000 overnachtingen, een marktaandeel van 6,5 procent. De prijzen voor een appartement zijn er veel lager dan in Amsterdam: 79 euro in Den Haag en 72 euro in Rotterdam.
De onderzoekers hebben geen cijfers over 2015 van deze steden. Dus hoe groot de groei op jaarbasis is, is onbekend. Er zijn al wel cijfers over het eerste kwartaal van dit jaar. Toen waren er 32 procent meer overnachtingen in Den Haag en 40 procent meer in Rotterdam.
Scraping
De onderzoekers van Colliers en de Hotelschool The Hague hebben de cijfers niet van Airbnb zelf gekregen. Ze hebben die verzameld door zogeheten scrapes van het bedrijf AirDNA. Dat bedrijf 'schraapt' dagelijks allerlei data van de website van Airbnb en zegt ook te kunnen zien hoe vaak een accommodatie wordt geboekt.