Toeristen in Rotterdam
NOS NieuwsAangepast

Fors meer toeristen uit buurlanden en Amerika

Er komen steeds meer buitenlandse toeristen naar Nederland. Vorig jaar was er een stijging van 5 procent en voor dit jaar rekent het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) op een toename van nog eens 3 procent tot 16,2 miljoen.

Het is een stijgende trend die al ruim tien jaar aanhoudt. Vooral in de ons omringende landen weten mensen Nederland steeds vaker te vinden. Vorig jaar kwamen er 4,5 miljoen Duitsers (+7 procent), 2,1 miljoen Belgen (+8 procent) en ruim 2 miljoen Britten (+8 procent). Door de lage eurokoers kwamen er ook meer Amerikanen: 1,2 miljoen (+15 procent).

Dreiging terrorisme

Mede door terroristische dreigingen in Europa, daalde het aantal bezoekers uit Japan met een kwart. Volgens een woordvoerder van het NBTC zijn Japanners "relatief risicomijdend".

Ook Chinezen (-15 procent), Brazilianen (-30 procent) en Russen (-19 procent) kozen minder vaak voor Nederland als vakantiebestemming. Dat heeft te maken met lastiger te verkrijgen visa of economische problemen.

Voordelen en nadelen

In 2015 gaven buitenlandse toeristen ruim 20 miljard euro uit in Nederland; gegevens over afgelopen jaar zijn er nog niet. De toeristensector wordt daarmee steeds belangrijker voor de binnenlandse economie.

De drukte heeft ook een keerzijde; in Amsterdam is de situatie volgens sommige inwoners onbeheersbaar geworden. In vijf jaar tijd is het aantal toeristen daar verdubbeld.

Om de overlast aan te pakken, is er een beperking van het maximale aantal nachten dat een appartement verhuurd mag worden via Airbnb. De website is een populaire manier voor vakantiegangers om goedkoop te verblijven in de hoofdstad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl