Reizigers op luchthaven Schiphol
NOS Nieuws

Toeristen geven weer meer uit in Nederland

Toerisme is steeds belangrijker voor de Nederlandse economie. Volgens het CBS gaven toeristen vorig jaar bijna 73 miljard euro uit. Daarmee groeide de sector voor het tweede jaar op rij met 5 procent.

Vooral buitenlandse toeristen trokken vaker hun portemonnee. Hun uitgaven stegen met ruim 13 procent naar 20 miljard euro. Het aantal toeristen dat naar ons land kwam, groeide met 8 procent. Nederlandse toeristen besteedden in eigen land 2,6 procent meer dan een jaar eerder.

Meer banen

De extra uitgaven zijn goed voor de werkgelegenheid in de toerismesector. Het aantal banen steeg met 3,5 procent naar 626.000. Er is vooral werk in de horeca, luchtvaart en bij reisorganisaties. Toerisme zorgt ook voor extra banen bij winkels, openbaar vervoer en taxibedrijven.

De toerismebranche besloeg vorig jaar 3,8 procent van de totale Nederlandse economie. In 2010 was dat nog 3 procent.

Omdat het CBS nog niet volledig zicht heeft op de omvang van de informele economie, zijn de uitgaven via websites als AirBnB grotendeels niet meegenomen in de cijfers. Ook die uitgaven zijn de laatste tijd flink toegenomen. Mogelijk is de groei van de toeristische bestedingen daarom nog groter dan geschetst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl