Angela Merkel en koning Salman
NOS Nieuws

Merkel tegen Saudi's: stop met bombarderen Jemen

Angela Merkel wil dat de soennitische militaire coalitie onder leiding van Saudi-Arabië stopt met het bombarderen van sjiitische Houthi-rebellen in Jemen. In een gesprek met koning Salman in de Saudische havenstad Djedda zei de Duitse bondskanselier dat zij net als de VN kiest voor een diplomatieke oplossing.

"Wij geloven niet dat er een militaire oplossing is voor dit conflict", zei Merkel. Bovendien moet volgens haar worden voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen onder de vaak straatarme bevolking van Jemen.

Onder leiding van Saudi-Arabië bestookt een Arabische coalitie al twee jaar Houthi-rebellen, die een groot deel van Jemen in handen hebben. Miljoenen mensen zitten vast tussen de twee fronten en hebben te kampen met tekorten aan voedsel, water en medicijnen.

Ziekenhuizen

De meeste scholen in Jemen zijn gesloten en honderden ziekenhuizen zijn verlaten omdat artsen er hun werk niet kunnen doen.

Merkel is met een handelsdelegatie in Saudi-Arabië en reist morgen door naar de Verenigde Arabische Emiraten. In beide landen hopen Merkel en de meegereisde topmensen uit het Duitse bedrijfsleven contracten te sluiten en orders te tekenen.

In haar gesprekken met de Saudische leiders zal Merkel ook aandringen op het opnemen van vluchtelingen uit landen als Syrië, Irak en Afghanistan. Ook zouden Saudi-Arabië en de VAE meer humanitaire hulp moeten leveren aan oorlogsgebieden.

Kledingvoorschriften

Net als andere hooggeplaatste westerse vrouwelijke gasten houdt Merkel zich tijdens haar bezoek aan de Saudi's, het eerste in zeven jaar tijd, niet aan de kledingvoorschriften. Zo draagt ze geen hoofddoek en lange zwarte jurk.

Daarover is tot nu toe geen ophef ontstaan. Dat was anders toen haar minister van Defensie, Ursula von der Leyen, in december het land bezocht. Toen reageerden Saudi's op Twitter verontwaardigd en gingen er stemmen op om de minister te arresteren omdat ze Saudi-Arabië had beledigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl