Een Saudische coalitie bombardeert al ruim een jaar doelen in Jemen
NOS Nieuws

'Saudische bombardementen hebben niets veranderd in Jemen'

Het lijkt erop dat het staakt-het-vuren dat vannacht is ingegaan in Jemen standhoudt. Volgens correspondent Sander van Hoorn is er de afgelopen uren wel gevochten in Jemen, maar niet tussen de Houthi-rebellen en de door Saudi-Arabië geleide coalitie.

"Er is wel gestreden tussen Houthi's en andere groeperingen, maar er zijn geen Saudische bombardementen meer geweest." De wapenstilstand tussen de Houthi-rebellen en de Saudische coalitie moet de weg vrijmaken voor vredesbesprekingen later deze maand.

Eind van de oorlog?

Het staakt-het-vuren betekent nog niet het einde van de oorlog in Jemen, zegt Van Hoorn. "Eerdere bestanden werden wel geschonden", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Daarnaast zijn er veel onafhankelijkheidsstrijders in het zuiden en daar zijn ook al-Qaida en IS actief. Die gaan door met vechten."

"Ook is er nog niet echt zicht op een politieke oplossing voor het conflict. De partijen gaan volgende week in Koeweit in gesprek, maar dat zal niet gemakkelijk gaan. De kans bestaat dat de oorlog gewoon doorgaat."

De Saudische bombardementen hebben in een jaar tijd weinig veranderd in Jemen.

Correspondent Sander van Hoorn

De Saudische coalitie is nu ruim een jaar bezig met bombarderen van doelen van de Houthi-rebellen. Sindsdien is er weinig veranderd, zegt Van Hoorn. "De Houthi's hebben weinig verloren en ze bezetten nog altijd de hoofdstad Saana. Ze zijn door de bombardementen nauwelijks in het gedrang gekomen."

De druk op Saudi-Arabië neemt daardoor toe. "Het is een dure oorlog die veel slachtoffers kost. Ook voor de Verenigde Staten, een steunpilaar van Saudi-Arabië, wordt het steeds lastiger. Human Rights Watch zei kort geleden dat een bombardement op een markt was uitgevoerd met Amerikaanse bommen."

Het is vooral de burgerbevolking die baat heeft bij de wapenstilstand. "Mogelijk komt er nu eindelijk humaitaire hulp naar de getroffen gebieden. Er was al weinig in Jemen en dat is het laatste jaar nog minder geworden. Voedsel, drinkwater, brandstof; aan alles is een gebrek."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl