Samantha Bee Reuters

Naast het traditionele White House Correspondents' Dinner was er gisteravond nog een feestje in Washington D.C.: Samantha Bee's Not The White House Correspondents' Dinner. De brutale nieuwkomer overvleugelde het presidentiële journaille met hardere kritiek en meer beroemdheden.

Aan het begin van de show keerde Allison Janney terug als woordvoerder C.J. Cregg uit The West Wing, nog altijd een populaire tv-show onder journalisten. Ze waarschuwde alvast dat Bee's grappen snibbig en vulgair zouden worden.

Daarna beantwoordde Janney vragen van de fictieve media als de Boldface Redfont E-mailalert en de Wake-up Sheeple Newsbusiness.org, een knipoog naar Trumps beleid om ook websites als Breitbart toe te laten tot persconferenties. Janney stelde dat Bee niet de legitimiteit van de president en het traditionele Correspondents' Dinner wil ondermijnen, "ze wil er maar eentje daarvan ondermijnen".

Het team van Bee's satirische programma Full Frontal bedankte de pers voor het aanleveren van materiaal. "Wij zijn nergens zonder fantastische regionale kranten die zelfs met steeds kleiner wordende redacties nog geweldig werk doen. We hopen dat jullie trots zijn als we jullie nauwgezette werk pakken en er piemelgrappen aan toevoegen."

Bee bedankte zelf CNN en het opinieblad Mother Jones dat ze de geruchten over een plassekstape van Donald Trump niet hadden verspreid. "En BuzzFeed bedankt dat jullie wel iedereen hebben verteld over de plassekstape. Wat heb ik er een lol van gehad."

Kritisch was Bee over de slaafse houding van Fox News over Trump. "Ik zeg niet dat president Trump deze dweperige domoren als familie ziet, maar hij heeft meer over Fox and Friends getwitterd sinds de verkiezingen dan over zijn dochter Tiffany sinds hij ging twitteren."

Ook was Bee uitgesproken kritisch over het beleid van CNN-baas Jeff Zucker, die volgens haar te veel inzet op nieuws als entertainment. "CNN heeft geweldige journalisten. Alsjeblieft Jeff, laat hen vrij. Wie weet vindt een van hen wel een manier om je omroep weer journalistiek te maken."

In een videobijdrage sprak de belangrijkste factchecker van The New Yorker (beroemd om zijn nauwkeurigheid) over de uitdaging feiten te controleren als de regering zegt over "alternatieve feiten" te beschikken. "We stelden Steve Bannon eens wat vragen en toen kregen we een lege e-mail terug. Dat was interessant."

Hoogtepunt van de avond was de terugkeer van acteur Will Ferrell als George W. Bush. "Wat vind je nu van mij", grinnikte de komiek in het Texaanse accent van de oud-president. "De geschiedenis spreekt beter over mij dan velen van jullie dachten."

'Bush' vertelde verder dat hij tegenwoordig wereldleiders schildert en ook begonnen was aan een portret van Trump, "maar mijn geel en oranje waren op".

Bee sloot de avond af met de mededeling dat de show, op een steenworp afstand van het Witte Huis, bijna 200.000 dollar had opgehaald voor het Committee to Protect Journalists. "Maar je kunt journalistiek natuurlijk ook steunen door eens een krant te kopen."

STER reclame