Jimmy Fallon en Trump in The Tonight Show AFP

De eerste 100 dagen van een nieuwe president worden traditioneel gezien als een belangrijke mijlpaal. Wat heeft de president al bereikt? Waar ligt de prioriteit? Maar afgelopen maanden waren verre van traditioneel, merkten ook de vele cabaretiers op de Amerikaanse televisie.

Dat begon al op de dag van de inauguratie. Stephen Colbert had nieuws voor iedereen die precies op die 20e januari uit een coma zou ontwaken:

Het Amerikaanse comedyprogramma The Late Show met Stephen Colbert had een live-uitzending, de nacht van de presidentsverkiezingen. Toen duidelijk werd dat Trump zou gaan winnen, veranderde de toon van het programma. "Stop met grappig zijn, dit is serieus. Wees jezelf", kreeg de presentator te horen. En dat deed ie.

Sindsdien is het programma geestig, maar ook heel actueel. En, ook niet onbelangrijk, één van de succesvolste comedyshows op de Amerikaanse televisie. Comedy op tv is sowieso populair sinds Donald Trump president werd. The Daily Show, Saturday Night Live en het programma van Stephen Colbert hebben torenhoge kijkcijfers.

Tolerantie voor bullshit

Wat die programma's met elkaar gemeen hebben, is dat zij veel aandacht hebben voor politiek. Volgens sommigen doen ze dat beter dan de gewone nieuwszenders. Want, zo schrijft het Amerikaanse online-magazine Vox: traditionele media vinden dat ze de absurde complottheorieën van president Trump toch serieus moeten bespreken. Cabaretiers hebben laten zien dat hun tolerantie voor bullshit een stuk lager ligt.

Comedy in tijden van Trump

En hoe hard de programma's ook werken om elke dag weer een hilarische show te maken, soms was de werkelijkheid nog absurder. En dan kan het hele script de prullenbak in, aldus Trevor Noah van de Daily Show.

Seth Meyers van Late Night probeert ondertussen uit te leggen waarom mensen niet voor Trump willen werken. Dat was na het ontslag van veiligheidsadviseur Michael Flynn. Een vervanger vinden bleek niet eenvoudig:

Wat de afgelopen 100 dagen ook duidelijk werd: president Trump kijkt véél televisie. Veiligheidsbriefings daarentegen, vindt hij minder belangrijk. Dat laatste baart de Britse cabaretier John Oliver van Last Week Tonight zorgen. Dus kwam hij met een oplossing.

Maar net zo vaak ging het de afgelopen honderd dagen niet over de inhoud, maar over hoe de nieuwe president overkomt. Acteur Alec Baldwin werd vaste gast in Saturday Night Live.

En misschien was Melissa McCarthy nog wel grappiger, toen ze perswoordvoerder Sean Spicer nadeed, ook in Saturday Night Live.

Andere cabaretiers vinden het verzet tegen Donald Trump minstens nét zo belangrijk als de grap zelf. Zoals Samantha Bee. Haar programma Full Frontal is een soort actie-cabaret geworden. Niet alleen Trump en de Republikeinen krijgen ervan langs, ook luie Democraten.

De comedyshows komen tot bloei onder de nieuwe president. Met actie-cabaret, met imitaties en met het verslaan van écht nieuws dat soms absurder is dan wat ze zelf kunnen bedenken.

Het politieke hart van de westerse wereld of niet, President Trump inspireert cabaretiers keer op keer tot het maken van bijtende of grappige sketches: ze schrijven er musicals over, zijn perschef Sean Spicer doet ze denken aan een kinderdagverblijf of aan... de Muppets.

STER reclame