Spicer tijdens zijn speech over de inauguratie
NOS Nieuws••Aangepast

Trump-kamp komt met 'alternatieve feiten' over inauguratie

Reince Priebus, de nieuwe stafchef van het Witte Huis, heeft uitgehaald naar de Amerikaanse media. "De media trekken de legitimiteit van de verkiezingen al vanaf de eerste dag in twijfel", zei Priebus. Hij reageerde daarmee op de uitspraken over media van de Amerikaanse president en zijn woordvoerder. "De media vallen Trump aan. Maar we gaan hier niet blijven zitten en dit laten gebeuren."

Spicer over inauguratie

Ook Trumps adviseur Kellyanne Conway heeft de president verdedigd. Zij zei in een interview op televisie dat Trump "alternatieve feiten" heeft benoemd in zijn speech. Conway noemde de "aanval van de media" de reden voor de speech. "Trump moest wel, anders worden er onwaarheden over hem verspreid. Dat gebeurde al veel vaker", aldus Conway.

NBC-journalist Chuck Todd, waarmee ze het gesprek voerde, zei dat hij 'alternatieve feiten' geen feiten vindt. "Alternatieve feiten zijn leugens", zei hij.

"Het is een opvallende reactie van Todd", zegt NOS-redacteur Jet Mok vanuit Washington. "Het maakt meteen duidelijk dat hij Trump niet zomaar wil laten lopen. Het is heel typerend."

Dat beaamt NOS-correspondent Wouter Zwart. Hij denkt dat de speech van Trump juist voor een tegengeluid gaat zorgen. "Zo'n toespraak drijft journalisten om nog beter hun best te doen", zegt Zwart. "De journalistiek moet er juist voor zorgen dat mensen zich niet terugtrekken in hun eigen werkelijkheid."

Vergelijkingen

Ook op sociale media stromen de reacties op de speech binnen. Op Twitter wordt de toespraak van Spicer vergeleken met een speech van Mohammed al-Sahaf, de minister van Informatie onder Saddam Hussein.

Tijdens de Amerikaanse inval in Irak groeide hij uit tot een cultfiguur, doordat hij voor de camera's bleef volhouden dat de strijd voorspoedig verliep voor de Iraakse strijdkrachten, terwijl op de achtergrond de Amerikaanse tanks de stad binnenreden.

"Eigenlijk maakt deze speech duidelijk dat president Trump hetzelfde is als kandidaat Trump", legt Mok uit. "We weten niet wat hij morgen gaat doen, maar nu gedraagt hij zich precies hetzelfde als tijdens zijn campagne."

Trump leverde tijdens zijn campagne veel kritiek op media. Zo beschuldigde hij Amerikaanse media ervan dat ze hem en zijn campagne veel kritischer volgden dan Hillary Clinton.

Ook betichtte hij de media er gisteren van een kloof tussen hem en de inlichtingendiensten te hebben verzonnen. Hoewel hij een week eerder nog de geheime diensten in verband bracht met nazi-praktijken, zei hij gisteren na een bezoek aan de CIA dat hij zielsveel van de CIA houdt. Over journalisten zei hij dat ze behoren "tot de oneerlijkste mensen op aarde".

Maar waar ging dit "kleine dingetje", zoals Todd het noemde, dan precies over? Verscheidene Amerikaanse media meldden dat het veel drukker was in Washington tijdens de anti-Trump-demonstratie (Women's March) dan tijdens de inauguratie van Trump een dag ervoor.

Ook werden er foto's en video's gemaakt waarin een vergelijking werd getrokken tussen de drukte bij de inauguratie van Obama in 2009 en de inauguratie van Trump. Bij Obama was het volgens Amerikaanse media een stuk drukker.

Daar waren Trump en zijn perswoordvoerder Spicer het dus niet mee eens. "Dit was het grootste publiek dat ooit een inauguratie heeft aanschouwd, punt uit. Deze pogingen het enthousiasme over de inauguratie te verminderen zijn schandelijk", zei Spicer.

Ook besloot Trump nog een bericht over de kijkcijfers te plaatsen op Twitter. "Wow, 31 miljoen mensen keken naar de inauguratie. Dat zijn er 11 miljoen meer dan vier jaar geleden!", twitterde hij. Er keken inderdaad 31 miljoen mensen naar de inauguratie van Donald Trump op televisie. En dat waren er inderdaad 10,5 miljoen meer dan vier jaar geleden.

Maar in 2009 keken er 38 miljoen kijkers naar de inauguratie van Obama. Dat was de op een na best bekeken inauguratie ooit. De best bekeken inauguratie was die van Ronald Reagan, daar keken 42 miljoen mensen naar.

Niet meteen een reactie

Vandaag heeft Trump ook gereageerd op de demonstraties die wereldwijd meer dan een miljoen mensen trokken. Alleen in Washington waren er al ongeveer 500.000 mensen op de been om te demonstreren tegen de nieuwe president.

"Heb gisteren de protesten gezien. Ik dacht dat we net pas de verkiezingen hebben gehad? Waarom hebben deze mensen niet gestemd?", vraagt hij zich af op Twitter. Ook zei hij achter vreedzame protesten te staan. "Ook al ben ik het niet altijd met de demonstranten eens, ik sta achter de rechten van mensen om hun mening vrij te uiten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl