Een gedekte eettafel in de grote eetzaal van het Paleis op de Dam in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Anita schuift aan bij de koning: majesteit zeggen en geen selfies

Nee, je mag vanavond geen Willem of 'Prins Pils!' roepen als je de koning ziet bij het Verjaardagsdiner in het Paleis op de Dam. "Je spreekt hem aan met majesteit en je geeft hem geen hand uit jezelf", vertelt etiquette-deskundige Jan Jaap van Weering in het NOS Radio 1 Journaal.

150 Nederlanders zijn uitgenodigd om vanavond naar het koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam te komen. Ze gaan dineren met koning Willem Alexander ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag. Dat is een kroonjaar (een verjaardag die door vijf gedeeld kan worden) en daarom zijn mensen uitgenodigd die op 27 april ook een kroonjaar vieren.

Hoe moet je je op zo'n avond gedragen?

Allereerst moet je jezelf blijven, zegt Van Weering. "Het gaat erom dat er een ontspannen sfeer heerst en dat de sfeer niet als een keurslijf voor de gasten werkt."

Een rondleiding door het paleis

Maar er zijn wel regels. Het begint allemaal al bij de voorbereiding. De dresscode is avondtenue, dus moeten mannen een smoking dragen en vrouwen een lange avondjurk. "Heeft de vrouw een laag decolleté bij de jurk, dan mag de jurk niet aan de achterkant open zijn en andersom", legt Van Weering uit.

Ook mogen de gasten geen horloge dragen. "Gezelligheid kent geen tijd. Het is niet aardig voor de gastheer als je op je horloge kijkt en je afvraagt hoe laat het is."

Als je een begeleider krijgt toegewezen, moet je die begeleider volgen. De begeleider brengt je naar de koning, waar je pas een hand mag geven als hij jou een hand geeft. Je mag niet zomaar een vraag stellen.

Bij de eettafel mag je niet meteen gaan zitten. Je wacht totdat de koning zit. "Als je zit, leg je meteen het servet op je schoot. Dan weet de lakei dat het eerste gerecht opgediend kan worden."

Goede omgangsvormen vallen niet op, maar het ontbreken daarvan wel.

Van Weering

Je gaat ook niet zomaar drinken. Je hoort te wachten op de officiële opening van het diner. "Het staat anders erg gretig." Bij het eerste gerecht gebruik je het buitenste bestek, per gerecht werk je van buiten naar binnen.

Buiten de vaste regels heeft Van Weering nog een tip: "Goede omgangsvormen vallen niet op, maar het ontbreken daarvan wel."

Anita is erbij

Een van de gasten die zich vanavond aan de etiquette moet houden, is Anita Schuiling uit Groningen. Ze werd gisteren net als Willem-Alexander 50 en had zichzelf opgegeven. Haar jurk voldoet in ieder geval aan de eisen. "En hij is koningsblauw! Mijn zoon gaf hem een 8."

Ze gaat vanavond naar het diner met een missie, vertelt ze in het NOS Radio 1 Journaal. "Ik wil Noord-Nederland vertegenwoordigen." RTV Noord maakte een reportage over de Groningse stadjer.

Geen selfies

Schuiling vertelt dat ze nog een extra aantal regels heeft gekregen van het koningshuis. "De mobiele telefoon moet op stil en we mogen geen selfies maken (en dat mocht gisteren wel nog!)"

Ze is niet bang dat ze vanavond 'koning, mag ik even de aardappelen?' hoeft te vragen. "Elke groep van zeven personen heeft een eigen lakei. Dat hebben ze vast wel gewoon geregeld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl