Koning Willem-Alexander begroet het publiek in Tilburg
NOS NieuwsAangepast

'Ik dacht: dít is mijn kans om de koning te zien'

  • Anneloes Prins

  • Anneloes Prins

Het was dringen vanmiddag langs de route in Tilburg voor een plekje met goed zicht op de koning. "Ik denk dat we hier wel iets van hem kunnen opvangen", zegt Truus Verhofstadt (50). Samen met haar man Chris (51) en dochter Yvonne (21) is ze vanuit Helmond naar Tilburg gekomen. "We hebben dit plekje gevonden en we gaan hier voorlopig niet meer weg."

De familie is voor de derde keer naar Koningsdag gekomen om de koninklijke familie te zien. "We wonen op een halfuurtje rijden van Tilburg en we wilden kijken of we ze ondanks de drukte kunnen zien", zegt Truus. "Maar we komen vooral voor de sfeer.

Truus, Chris en Yvonne

Het is namelijk een dag van eenheid, vindt het gezin. Daarin heeft de koning volgens hen een belangrijke rol. "Alles en iedereen is in het oranje en is vrolijk. Vooral dat trekt me aan Koningsdag aan", zegt Truus.

Alain van Heningen (47) staat rond het middaguur met de kinderwagen op de stoep, terwijl zijn vrouw en dochter een plekje bij de route bezet houden. "We komen uit Tilburg en wilden de koning nu weleens van dichtbij bewonderen, na hem altijd op televisie te hebben gezien", zegt Alain.

Alain van Heningen en zijn gezin

Zijn vrouw Avylène Henriquez (42) beaamt dat. "Ik dacht: dít is mijn kans om hem te zien", vertelt ze lachend. Het plekje dat ze hebben bemachtigd is hun tweede poging vandaag om de koninklijke familie goed vast te leggen. "Toen we net bij het station stonden liep hij wel langs, maar dat was heel snel", zegt dochter Shekinah (14). "Dus je kon niet echt foto's maken."

Alle culturen zijn hier om samen met elkaar te feesten en te lachen.

Avylène

Volgens Alain is de rol van het koningshuis veranderd. "Vroeger stond een koning echt boven de mensen, maar nu is het koningshuis voor ons allemaal", zegt Alain. "Waar je ook vandaan komt, wie je ook bent. Ik zag hem net op televisie met iedereen handen schudden en met iedereen praten. Daarom ben ik hier: hij is voor ons allemaal."

"Je staat naast iemand en je hebt een gesprek, terwijl je diegene helemaal niet kent", zegt Avylène. "Dat is wel heel leuk."

Daarom vinden ze Koningsdag vooral heel gezellig. "Groot, klein, bruin, zwart of wit, het maakt niet uit", vervolgt ze. "Alle culturen zijn hier om samen met elkaar te feesten en te lachen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl