De eerste fanatiekelingen zitten al vroeg langs de route
NOS NieuwsAangepast

Midden in de nacht opstaan voor (hopelijk) een hand van de koning

 • Anneloes Prins

  Redacteur NOS

 • Anneloes Prins

  Redacteur NOS

Om 06.00 uur 's ochtends zitten de eerste fanatiekelingen langs de route in Tilburg al te wachten op de koning. Een van hen is Asier Batiz, een Spanjaard die gisteravond speciaal voor de Koningsdagviering naar Nederland is gevlogen.

"Een hotel had ik niet geboekt", vertelt hij lachend. Hij heeft de nacht feestend doorgebracht. "Ik ben naar Tilburg Zingt geweest en naar een ander feestje. Maar ik heb in het vliegtuig hiernaartoe geslapen hoor."

Asier Batiz is speciaal voor Koningsdag vanuit Spanje gekomen

Hij is een royalty-fan in hart en nieren. Zo was hij eerder bij de inhuldiging van de Spaanse koning Felipe en reisde hij naar Londen om een glimp op te vangen van koningin Elizabeth.

Hoe is hij uiteindelijk in Tilburg beland? "Ik zocht deze week op Google naar de koning en zag 'Koningsdag in Tilburg'. Toen dacht ik: ah daar moet ik heen, en kocht gelijk een ticket. Vanavond vlieg ik weer terug."

De hand schudden

Naast Batiz staan twee stoeltjes klaar, met dekens. Ze zijn van Cara van der Grient (68) en haar zoon Thau Zhou (33) uit Nieuwkuijk. Ze waren al om 04.15 uur in Tilburg. "Volgens mij waren we de eerste", lacht Van der Grient. "Mijn zoon heeft in 2004 Beatrix een hand gegeven bij het Blindeninstituut en is ervan overtuigd dat hij nu de hand van de koning kan schudden."

Cara van der Grient en haar zoon Thau Zhou waren al vroeg aanwezig

Ook in de stad: de bekende Oranjefan Johan Vlemmix (58) en Benno van Vugt (55), zanger en tevens actief als look-a-like van de koning. Ook zij willen graag de hand van de jarige vorst schudden. "Ik heb wel bevroren vingers", zegt Vlemmix.

Beide mannen vinden het koningshuis geweldig. "Het zijn heel warme mensen die dicht bij het volk staan", zegt Vlemmix. Van Vugt beaamt dat. "De jeugd respecteert de koning nu en dat is wel eens anders geweest."

 • Anneloes Prins / NOS
  Johan Vlemmix (rechts) en Benno van Vugt willen graag de koning de hand schudden
 • Anneloes Prins / NOS
  De mannen hebben zich uitgedost voor Koningsdag

Van Vugt vindt koning Willem-Alexander moderner dan zijn moeder. "Hij doet overal aan mee, dat kon je van de oude koningin niet zeggen." Vlemmix is het daar niet mee eens. "Ze deed wel mee, maar op een andere manier." Van Vugt werpt tegen: "WC-potten gooien zie ik haar niet doen." "Nee, maar daar is ze ook een dame voor", zegt Vlemmix.

Niet geslapen

Op het station zit Henriette van den Berg (47) uit Lienden haar spullen te ordenen. Ze is net aangekomen in de stad. "Ik vind Koningsdag altijd heel erg leuk." De liefde voor het koningshuis kreeg ze mee van haar moeder, vertelt ze.

Het zien van de koninklijke familie noemt Henriette een emotioneel moment. "Je staat lang te wachten langs de route en voordat je het weet zijn ze weer voorbij gelopen. Maar het geeft wel een heel apart gevoel."

Haar vriend Bert was helemaal vroeg opgestaan. Die staat al sinds middernacht langs de hekken van de route te wachten. "Ik heb nog wel een paar uur slaap kunnen pakken, maar hij is de hele nacht opgebleven."

Henriette van den Berg wordt emotioneel van het koningshuis

Rond 07.30 uur staat Corine Maas (45) met haar zoon Rens Schapendonk (12) langs de route. "We wonen in Hilvarenbeek, dus voor ons is het heel dichtbij", zegt Maas. Ze vieren voor het eerst Koningsdag op deze manier.

Wel is Maas al langer fan van het koningshuis. "Fan klinkt wel heftig, maar ik verzamelde als klein kind al knipsels van Beatrix." Ze vindt dat de koning goed werk doet. "Hij zet Nederland op de kaart in het buitenland en dat is goed voor de handel van ons kleine kikkerlandje. Daar staan Nederlanders te weinig bij stil, vind ik."

Corine Maas en haar zoon Rens willen vooraan staan bij het feest

Zoon Rens vindt het bijzonder dat de koning dit jaar zo vlakbij is. "Dan moet je gewoon de kans pakken om erbij te zijn." De uiteindelijke bestemming van de twee is het podium in de stad. "Daar is het feest vanmiddag en nu weten we zeker dat we vooraan staan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl