NOS NieuwsAangepast

150.000 mensen bij verjaardag Willem-Alexander in Tilburg

Koning Willem-Alexander heeft zijn 50e verjaardag onder grote belangstelling gevierd in Tilburg. Naar schattingen kwamen er ruim 150.000 mensen richting de stad om een glimp van de koning op te vangen. De wandeltocht door de stad verliep droog en soms zonnig, al hing er wel een dreigende lucht boven de stad.

De koning en zijn gezin kwamen aan met de koninklijke trein. Op het station werden ze ontvangen door burgemeester Peter Noordanus en de Brabantse commissaris van de koning Wim van de Donk.

Aankomst in Tilburg

Al in het station klonk een luidkeels Lang zal hij leven en buiten werd de koninklijke familie opgewacht met muziek en zang. Er deden bijna duizend leden van zo'n 77 koren uit Tilburg en omgeving aan mee en er waren bandjes en rappers.

De koning, koningin Máxima en de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane werden vergezeld door andere leden van de koninklijke familie, onder wie prins Constantijn en prinses Laurentien. Onderweg werd de familie toegejuicht en -gezongen en werden honderden handen geschud en praatjes gemaakt.

Veiligheid

In de stad waren strenge veiligheidsmaatregelen genomen om de dag goed te laten verlopen. Zo zette de politie snuffelhonden in en werden er straten afgezet. Ook was er veel politie op straat. Tijdens het bezoek zijn geen mensen aangehouden.

Extra beveiliging Tilburg voor komst koninklijke familie

De route liep langs dertien verschillende 'werelden', die samen het verhaal van Tilburg (013) vertelden. Onderwerpen als carnaval, onderwijs, urban sports, dans, kunst en muziek kwamen aan bod. Een aantal omliggende gemeenten presenteerde zich als 'het groene hart van Brabant'. Er was ook ruim aandacht voor de drie T's van Tilburg: transport, techniek en textiel.

Abraham?

In een kort gesprek met de NOS prees de koning Tilburg om de manier waarop het alle aspecten van de stad liet zien. Ook zei hij blij te zijn met de warmte die hem omringde op zijn verjaardag. Vanmiddag viert de koning zijn verjaardag thuis met zijn gezin. Of er dan een Abraham voor zijn huis staat, is nog een verrassing.

"Geweldig om mijn verjaardag zo te vieren'

Over het gesprek van gisteravond met Wilfried de Jong zei Willem-Alexander dat hij blij was dat hij zichzelf kon laten zien, zijn persoonlijkheid. "Ik ben blij dat dat gelukt is," zei hij. Er keken ruim vier miljoen mensen naar het gesprek.

De tour door de stad werd afgesloten met een muzikaal feest op het Piusplein, waar Tilburgers als Guus Meeuwis, Gers Pardoel en Kenny B onder grote belangstelling optraden.

Jullie zijn boven jezelf uitgestegen.

Koning Willem-Alexander tegen de Tilburgers

Aan het slot werd de koning op het podium nogmaals luidkeels toegezongen. Burgemeester Noordanus bedankte de Tilburgers voor de manier waarop ze zich hebben gepresenteerd. Daarna bedankte hij de koning voor de eer om zijn vijftigste verjaardag in Tilburg te vieren.

In zijn dankwoord zei de koning: "Dit is Tilburg, dit is het hart van Brabant. Jullie zijn boven jezelf uitgestegen, Tilburg heeft niet alleen een verleden en een heden, maar ook een waanzinnige toekomst."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl