ANP
NOS NieuwsAangepast

#noskoningsdag: koning viert vijftigste verjaardag in Tilburg

Tilburg maakt zich op voor een bijzondere Koningsdag. De stad ontvangt vandaag koning Willem-Alexander en koningin Maxima voor de viering van zijn vijftigste verjaardag. Net als in vorige jaren komen de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane ook mee.

In verband met de beveiliging zet de politie snuffelhonden in en worden straten afgezet.

Extra beveiliging Tilburg voor komst koninklijke familie

De koning en zijn familie komen per koninklijke trein aan op het station. Daarna wandelen ze langs 13 verschillende 'werelden', die samen het verhaal van de stad vertellen.

Daarin laat Tilburg zich zien als stad van onder meer het carnaval, onderwijs, urban sports, dans, techniek en muziek. Een aantal omliggende gemeenten presenteert zich als 'het groene hart van Brabant'.

Op het Burgemeester Stekelenburgplein wordt de koninklijke familie welkom geheten met de 'Tune van Tilburg', gezongen door bijna duizend leden van zo'n 77 koren uit Tilburg en omgeving.

De tune is geschreven door zanger Guus Meeuwis en is een aangepaste versie van zijn nummer Proosten. Tijdens het twee uur durende bezoek komt het nummer in verschillende uitvoeringen terug, bijvoorbeeld in de Koepelhal.

Daar spelen vijftig pianisten een compositie, waarin de tune is verwerkt. "Maar alleen de muzikanten zullen dat stukje herkennen hoor", zegt Etienne Grosveld. Hij heeft het idee bedacht en levert de piano's.

Ratjetoe

Het stuk is speciaal gecomponeerd voor Koningsdag en wordt gespeeld door een aantal Tilburgse pianisten. "Het is te gek dat we dit gaan spelen. Een prachtig eens-in-je-leven moment, waar we flink voor gaan uitpakken."

"De uitdaging zit hem in de tempowisselingen en dat we tegelijkertijd moeten beginnen en eindigen. Anders wordt het een ratjetoe."

Het bezoek eindigt met een muzikaal feest op het Piusplein, waar Tilburgers als Guus Meeuwis, Gers Pardoel en Kenny B optreden. Bij het vertrek wordt de koninklijke familie uitgezwaaid met duizenden zakdoeken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl