Ronald Giphart en acteurs herbeleven het WK van '74
NOS NieuwsAangepast

‘Het huis van De Koning’: van 1967 naar nu

Koning Willem-Alexander viert donderdag zijn vijftigste verjaardag. Sinds zijn geboorte is Nederland enorm veranderd, en daarmee ook het leven van gewone Nederlanders. Het NOS-programma Het huis van De Koning laat de ontwikkelingen in de laatste vijf decennia bij ons thuis zien.

Het decor vormt een van de eerste huizen die gebouwd zijn in Lelystad, waar de familie De Koning in 1967 komt wonen. Het leven van dit Nederlandse gezin verandert door de jaren heen: van technologische ontwikkelingen tot veranderingen in de mode en maatschappij.

Het verhaal van deze denkbeeldige familie is geschreven door Ronald Giphart, een oud-schoolgenoot van de koning. "We herbeleven de geschiedenis. Heel veel mensen hebben oude familiefilmpjes, wij zijn die gaan maken."

Achter de schermen bij 'Het huis van De Koning'

Ook blikken elf bekende Nederlanders terug in de tijd. Zo halen Irene Moors, Wilfred Genee, Saskia Noort en Rudolf van Veen herinneringen op van vroeger. En ze hebben allemaal wat gemeen: ze delen hun geboortejaar met koning Willem-Alexander.

Het Lelystadse huis verandert bij elke scène tot in detail: er worden nieuwe vloeren gelegd, behang vervangen en nieuwe meubels geplaatst. De kleding en kapsels van acteurs veranderen mee. Alles om de setting zo realistisch mogelijk te maken.

Deze ontwikkelingen vinden ook achter de schermen plaats. De camera-apparatuur van de opnameploeg past steeds bij de tijd. Er wordt begonnen met een simpele Bolex-camera, die stap voor stap plaats maakt voor moderne apparatuur en een drone.

Martha de Koning organiseert een Tupperware-party

Het resultaat lijkt net echt, zegt NOS-programmamaker Arjen Nieuwenhuizen. "Zeker dat van de jaren zeventig. Ik denk dat als het ruwe materiaal in een archief geplaatst zou worden, dat het zo overgenomen zou worden. "

De inspiratie van Nieuwenhuizen komt deels uit zijn eigen herinneringen. "Wij gingen vroeger bijvoorbeeld op vakantie naar Joegoslavië, dat gebeurt in het programma ook. Ik ben weliswaar nog geen 50, maar mijn herinneringen hebben model gestaan voor de uitzending."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl