Wilfried de Jong en koning Willem-Alexander
NOS NieuwsAangepast

Nederland keek #WA50 en vond het mooi, ontspannen en ontroerend

Openhartig en hedendaags: dat is de teneur van het gesprek van Wilfried de Jong met koning Willem-Alexander, dat vanavond te zien was bij de NOS en RTL. Waarschijnlijk hebben er miljoenen mensen gekeken. Afgaand op sociale media was het leeuwendeel geboeid en onder de indruk van het 73 minuten durende gesprek.

De Jong en de koning bespraken aan de hand van tv-fragmenten het leven van de koning tot nu toe. Er werden herinneringen opgehaald aan historische gebeurtenissen, zoals de val van de Berlijnse Muur, maar ook aan momenten die voor Willem-Alexander privé belangrijk waren. Zo sprak hij met De Jong onder meer over de geboorte van zijn dochters en over de Elfstedentocht die hij in 1986 reed.

'Uniek in de wereld'

Koninklijk Huis-verslaggever Kysia Hekster noemt het interview eveneens ongedwongen en ontspannen. "Het is bijzonder dat hij zich zo persoonlijk heeft laten interviewen", zegt Hekster. "Ik denk dat dit uniek is in de wereld." De koning had zelf de wens voor een persoonlijk gesprek. Eerdere interviews, waarin het ambt en het koningschap centraal stonden, verliepen volgens Hekster soms "een beetje ongemakkelijk". "Maar als hij persoonlijk over zijn leven kan vertellen, gaat dat meer ontspannen en makkelijker."

In het gesprek ging het ook over de depressies van Willem-Alexanders vader, prins Claus, en over de dood van prins Friso. "Dat laatste was het meest emotionele fragment", zegt Hekster. "We hebben de koning al eerder geëmotioneerd gezien, bijvoorbeeld toen hij sprak bij de herdenkingsbijeenkomst voor Friso, maar dit was ook nu weer een bijzonder moment."

De manier waarop de koning sprak over zijn verlies, heeft bij veel mensen indruk gemaakt.

Aan het begin van het gesprek kwamen ook de jeugdjaren van Willem-Alexander aan bod. Hij zei dat er op kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche, waar hij van 1967 tot 1981 woonde, geen televisie was en dat het gezin-Van Oranje vooral naar de radio luisterde. Anno 2017 kunnen zich maar weinig mensen daar iets bij voorstellen.

Op sociale media werd ook interviewer Wilfried de Jong geroemd. Verreweg de meeste kijkers zijn lovend over zijn aanpak en de ongedwongen sfeer waarin hij met Willem-Alexander kon spreken. Vooral zijn 'brutale' vragen aan de koning vielen Twitteraars op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl