NOS NieuwsAangepast

Zo vierde Nederland Koningsdag 2017

Vrijmarkten, tompoucen, festivals en heel veel oranje. Zo zag ook dit jaar Koningsdag er weer uit. Traditiegetrouw waren veel vrijmarkten ondanks de vrieskou vanmorgen voor dag en dauw al open.

In Utrecht begon de vrijmarkt gisteravond al. Het was er volgens een woordvoerder van de gemeente bomvol.

Overal in het land vierden mensen vannacht ook feest. In Rotterdam kleurde de Erasmusbrug oranje. Het was de eerste keer dat de nieuwe sierverlichting werd ingezet voor een feestelijke gelegenheid. Tijdens Bevrijdingsdag op 5 mei kleurt de brug rood-wit-blauw.

In Maassluis stonden er om vijf uur 's morgens al mensen in de rij bij de bakker voor een oranjetompouce. "Het is niet te geloven", zei de banketbakker tegen RTV Rijnmond. Hij is met zijn team de hele nacht bezig geweest met de baksels. Er werden er vijfduizend van verkocht.

Op vrijmarkten werden vandaag allerlei spullen te koop aangeboden. Een aantal kinderen stond op de markt om geld in te zamelen voor goede doelen. "We doen het voor een kindertehuis op de Filipijnen", vertelde een jonge verkoopster in Haarlem tegen NH Nieuws. Met een grote groep jongeren gaan ze daar deze zomer naartoe. "We doen allemaal sponsoracties en dit is er een van."

Het weer werkte vandaag niet altijd even goed mee. Het was ongeveer 11 graden, terwijl een middagtemperatuur van zo'n 16 graden gebruikelijk is eind april. Het heeft op veel plekken ook geregend en er is wat hagel gevallen, maar er waren ook droge en zonnige perioden.

 • ANP
  Rondvaartboten in Amsterdam
 • ANP
  Koningsdag vieren in Amsterdam
 • ANP
  Drukte in de Reguliersdwarsstraat in Amsterdam

Op veel plekken kwam de drukte vanwege de lagere temperaturen wat later op gang dan normaal. In Amsterdam was dat ook het geval. Volgens een woordvoerder van burgemeester Van der Laan was de sfeer op straat goed. Later op de dag was het toch ook in de hoofdstad erg druk.

De meeste mensen waren vandaag op een vrijmarkt of een ander evenement. Dat gold voor 36 procent van de Nederlanders, blijkt uit de Koningsdagenquête 2017, uitgevoerd door Ipsos in opdracht van de NOS. Bijna een kwart (22 procent) volgt Koningsdag vooral via de televisie en 19 procent doet niets.

Niet iedereen vierde Koningsdag op een gebruikelijke manier. De 12-jarige Nine verkocht taart op Schiphol. Ze baalde ervan dat ze niks kon verkopen op de vrijmarkt omdat ze vandaag op vakantie ging en dus liep ze met stukken cake rond op de luchthaven. "Zo voelt het toch nog een beetje als Koningsdag", zei een vriendin van Nine tegen NH Nieuws.

Net als andere jaren, zijn er ook vandaag weer allerlei Koningsdagfeesten. Zo gaan er 40.000 muziekliefhebbers los op het feest 538Koningsdag in Breda, meldt Omroep Brabant. En in Amsterdam, Den Bosch, Groningen, Oldenzaal en Maastricht is Kingsland gaande.

 • ANP
 • ANP
 • ANP
  Koning Willem-Alexander en prinses Amalia
 • ANP
  Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinsessen Amalia, Ariane en Alexia tijdens Koningsdag 2017 in Tilburg
 • NOS

De koninklijke familie vierde de verjaardag van koning Willem-Alexander vandaag in Tilburg. De koning en zijn familie schudden talloze handen. Bij hun wandeling door de stad was veel ruimte voor muziek en zang. "Het had niet mooier kunnen zijn", zei koning Willem-Alexander over het bezoek.

Hij noemde de grote belangstelling van de Tilburgers een warm bad. "Jullie zijn boven jezelf uitgestegen, door te laten zien wat deze regio, deze stad, kan. Het was een feest mijn verjaardag met jullie allemaal te vieren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl