1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS NieuwsAangepast

Lichtpuntje voor Twitter: grootste groei sinds 2015

Twitter heeft voor het eerst in zijn geschiedenis minder omzet gedraaid dan in dezelfde periode vorig jaar, maar toch zijn er meer lichtpuntjes dan verwacht. De omzet komt hoger uit dan analisten vooraf hadden berekend en het aantal gebruikers groeit sneller dan voorgaande jaren.

Het platform verdiende de eerste drie maanden van dit jaar 548 miljoen dollar, vorig jaar was dat nog 595 miljoen. De advertentie-inkomsten daalden met 11 procent. Het socialemediabedrijf verloor minder geld dan het vorige kwartaal, maar blijft rode cijfers schrijven: 62 miljoen dollar.

Opvallende groei

Anders dan de afgelopen tijd groeit het platform wel redelijk sterk. Kwamen er de afgelopen kwartalen steeds slechts een paar miljoen nieuwe gebruikers bij, nu is dat 9 miljoen. Dat is de grootste groei sinds begin 2015.

Dat brengt het totale aantal maandelijks actieve gebruikers op 328 miljoen. Ongeveer 16 miljoen hiervan zijn "gerelateerd" aan spam-accounts. Daarnaast is het aantal mensen dat dagelijks op Twitter actief is gestegen met 14 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Met deze cijfers lijkt Twitter zich vooralsnog staande te houden tegenover kritische Wall Street-analisten. Voorbeurs staat het bedrijf ruim 10 procent in de plus. Ook al bestaat al lange tijd de indruk dat het platform aan populariteit verliest, het bedrijf zal hierin bevestiging zien dat er toch lichtpuntjes blijven.

Trump-bump

Twitter lijkt zijn groei ten dele te danken te hebben aan president Trump, een actieve twitteraar. Het bedrijf zei tijdens de presentatie van zijn kwartaalcijfers dat er in het eerste kwartaal veel interesse was voor nieuws en politiek in met name de Verenigde Staten.

Over een mogelijke Trump-bump wordt al langer gesproken, maar de gedachte was dat die juist in de maanden oktober, november en december effect zou hebben. Daar lijkt dus wat vertraging in te zitten.

Twitter hoopt zichzelf aantrekkelijker te maken door meer in te zetten op live video. In gesprek met ​BuzzFeed News zei Anthony Noto, de financiële topman van het bedrijf, dat het bedoeling is dat je straks 24/7 live video op het netwerk kunt bekijken.

Twitter is al langer bezig met live video. Het had een contract de National Football League in de VS, maar werd bij het vernieuwen van het contract overboden door webwinkelgigant Amazon.

Maatregelen tegen pesten

Het platform zegt verder steeds beter in staat te zijn om trollen op het netwerk te verwijderen. Er komen nu minder meldingen binnen dan eerst.

Pesten op Twitter is een van de grootste problemen van het netwerk. Het worstelt daar al jaren mee en leek tot nu toe niet een echt goede oplossing te hebben. De afgelopen maanden heeft het wel diverse maatregelen aangekondigd die dit alsnog moet verbeteren.

In februari maakte Twitter bekend het voor trollen lastiger te maken om terug te keren met een nieuw account als ze zijn geblokkeerd. De drempel om een account aan te maken is het op netwerk erg laag. Ook beloofde het platform reacties die haatzaaien of discrimineren automatisch te gaan verbergen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl