EPA

Opnieuw is de livestream van Facebook gebruikt om een moord te tonen. Een 21-jarige man uit Thailand gebruikte Facebook Live om te laten zien hoe hij zijn 11 maanden oude dochtertje doodde. Vervolgens bracht hij zichzelf om het leven. De beelden werden pas na zo'n 24 uur door Facebook verwijderd, meldt persbureau Reuters.

Het is het tweede incident in korte tijd waarbij het medium op deze manier wordt gebruikt. Er woedt al een tijd een discussie over hoe Facebook met dit soort incidenten omgaat.

Bang verlaten te worden

De zelfmoord, in Phuket, was niet te zien op de video, maar het levenloze lichaam van de vader is naast dat van zijn dochtertje gevonden. "Hij was bang dat zijn vrouw hem ging verlaten en niet meer van hem hield" zegt de politie tegen Reuters. Op de Thaise televisie was te zien hoe de huilende moeder haar levenloze baby vasthoudt.

De video werd verwijderd nadat het Thaise ministerie van Digitale Economie contact had opgenomen met Facebook. De overheid benadrukt dat het bedrijf goed meewerkte. Een woordvoerder van Facebook in Singapore zegt tegen Reuters dat er op het platform "geen plaats is voor dit soort content en het is daarom verwijderd".

Cleveland

Vorige week kreeg Facebook veel kritiek vanwege een andere video waarin iemand werd gedood. Steve Stephens doodde toen in Cleveland een 74-jarige man. De beelden werden pas na bijna twee uur van Facebook verwijderd. Bij de moord in Thailand duurde het veel langer voordat Facebook erachter kwam.

Het platform kondigde kort na de moord in Cleveland aan het probleem aan te gaan pakken. "We weten dat we het beter moeten doen", schreef Facebooks vice-president Global Operations, Justin Osofsky, vorige week in een blogpost. "We zoeken constant naar nieuwe manieren waarop technologie ons kan helpen om Facebook beter te maken."

Meldingen

Facebook Live wordt ook gebruikt voor het tonen van andere misdaden. In Zweden heeft een rechter vandaag drie mannen veroordeeld tot een celstraf van 2,5 jaar voor de verkrachting van een vrouw, die live op Facebook werd getoond. De politie werd gealarmeerd door mensen die de beelden op Facebook zagen, waardoor de mannen konden worden opgepakt.

Facebook zit met dit soort zaken in een lastige positie. Het bedrijf heeft bij elk incident laten weten dat het dit soort dingen absoluut niet op het platform wil hebben, maar niet alles kan voorkomen.

Het sociale netwerk kan pas handelen als gebruikers dit soort video's melden. Soms kan dat uren duren. Het leidt tot discussie over de vraag of Facebook Live in de huidige vorm, waarbij het voor iedereen beschikbaar is, wel kan blijven bestaan.

STER reclame