Moordvideo toont Facebooks afhankelijkheid van gebruikers aan
Een video waarin te zien is hoe de Amerikaan Steve Stephens een 74-jarige man doodschoot, stond 1 uur en 45 minuten op Facebook. Dat komt volgens het sociale netwerk doordat de video toen pas door een gebruiker werd gerapporteerd en van die meldingen is het platform nog altijd afhankelijk.
Het bedrijf treedt naar buiten nadat er kritiek was gekomen op de tijd die Facebook nodig had om de bewuste video offline te halen. De kritiek komt op een slecht moment voor het bedrijf. Vandaag en morgen houdt Facebook zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie, waar topman Mark Zuckerberg zijn visie op de toekomst geeft.
De lange periode dat de filmpjes online stonden maakt duidelijk dat het platform te maken heeft met een probleem dat niet zomaar is opgelost. Het platform is al jaren zo ontzettend groot dat het afhankelijk is van gebruikers bij het signaleren van onwenselijke content. Facebook tikt dit jaar waarschijnlijk 2 miljard actieve gebruikers per maand aan.
"We weten dat we het beter moeten doen", schrijft Facebooks vice-president Global Operations, Justin Osofsky, in een blogpost. "We zoeken constant naar nieuwe manieren waarop technologie ons kan helpen om Facebook beter te maken."
Osofsky verwacht dat kunstmatige intelligentie het mogelijk gaat maken om de verspreiding van originele video's tegen te gaan. Het gebruik van kunstmatige intelligentie werd door topman Mark Zuckerberg al aangestipt in zijn manifest over de toekomst van Facebook, dat eerder dit jaar verscheen. Ook gaat het bedrijf het proces rond het verwijderen van video's tegen het licht houden. De vice-president belooft dat dit in de toekomst sneller zal gaan.
Zuckerberg ging in zijn manifest nog een stap verder. Hij schreef dat het met kunstmatige intelligentie in de toekomst mogelijk wordt om zelfmoorden en pesterijen in (live) video's te signaleren en die video's eerder te stoppen. Maar dit systeem staat nog in de kinderschoenen.
Facebook Live
Ook al is de video waarin de 74-jarige man wordt doodgeschoten geen live video, de discussie over de functie Facebook Live is wel weer losgebarsten, zegt tech-redacteur Nando Kasteleijn. Facebooks idee was dat de livestream ervoor zou zorgen dat mensen in hun puurste vorm dingen kunnen delen. Het bekendste voorbeeld hiervan is de Chewbacca Mom.
Maar ondanks haar succes zijn de live video's toch vooral bekend komen te staan als een populaire methode om verschrikkelijke dingen, van zelfmoorden tot pesterijen, te laten zien. "Technologiesite Recode vraagt zich dan ook af of het niet tijd wordt om Facebook Live opnieuw te beperken tot geselecteerde partijen", zegt Kasteleijn.
De klopjacht naar Stephens is nog altijd bezig. Gisteravond maakte de politie bekend dat de zoektocht wordt uitgebreid naar vijf staten. Er zijn aanwijzingen dat hij zo ver mogelijk probeert te reizen.