Medewerker in de verffabriek
NOS NieuwsAangepast

Stevige kwartaalcijfers van verffabrikant AkzoNobel

"Dit was een fantastisch kwartaal!" zegt financiëel directeur Maëlys Castella van AkzoNobel bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Een recordwinstgevendheid, meer omzet, verbeteringen bij alle bedrijfsonderdelen, en een nettowinst die net zo hoog uitpakt als vorig jaar.

Verf- en chemieconcern AkzoNobel steekt de resultaten van het eerste kwartaal niet onder stoelen of banken. De omzet is met 7 procent gestegen naar 3,7 miljard euro, de nettowinst komt uit op 240 miljoen.

De ronkende toon van het persbericht is vooral ingegeven door de overnamestrijd waarin de verffabrikant verzeild is geraakt. Het Amerikaanse PPG aast op AkzoNobel en biedt 22,4 miljard euro. Maar AkzoNobel voelt er niets voor en wijst de overname af, tot woede van activistische aandeelhouders. Met stevige cijfers wil AkzoNobel vooral duidelijk maken dat het op eigen benen kan staan.

Alle drie de divisies - verven, coatings en speciaalchemie, - zagen de omzet in de eerste drie maanden stijgen door hogere volumes en door overnames. In 2015 boekte AkzoNobel al een recordjaar, en ook 2016 mocht er zijn.

Tamboeren

De malaise in de scheepvaart en de olie- en gasindustrie drukt wel de resultaten in de speciaallakken en coatings, net als in het laatste kwartaal van 2016. Ook neemt het bedrijf maatregelen met het oog op de stijgende grondstofprijzen.

Verder tamboereert het bedrijf op de geleverde inspanningen op het gebied van duurzaamheid, innovatie en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Zaken die voortdurend onderstreept worden en waarin AkzoNobel zegt zich te onderscheiden van concurrenten, waaronder PPG.

Het bedrijf komt vandaag ook met de nieuwe strategie, waarmee het PPG en de aandeelhouders wil overtuigen. Het bedrijf kondigde eerder al aan dat het de speciaalchemietak wil afsplitsen en verkopen. Verder zal het insteken op kostenbesparingen en strategische overnames.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl