NOS NieuwsAangepast

Overnamestrijd AkzoNobel wordt harder en vuiler

  • André Meinema

    Verslaggever economie

  • Eva Wiessing

    Verslaggever economie

  • André Meinema

    Verslaggever economie

  • Eva Wiessing

    Verslaggever economie

De Amerikaanse verfmaker PPG ontkent dat er afspraken zijn gemaakt met een activistische aandeelhouder van AkzoNobel, Elliott. Beide partijen willen dat AkzoNobel onmiddellijk met PPG om de tafel gaat om te praten over een overname. Maar PPG zegt niet onder één hoedje te spelen met Elliott.

"PPG heeft met meer dan 100 investeerders gesproken, waaronder ook Elliott", schrijft PPG vanmiddag in een persbericht. De aandeelhouders zijn bijna unaniem teleurgesteld in de weigering van AkzoNobel om met PPG aan tafel te zitten, stelt PPG. "Er zijn geen overeenkomsten of afspraken, in welke vorm dan ook, tussen PPG en Elliott Advisors."

E-mail

Eerder vandaag deed AkzoNobel een melding bij toezichthouder AFM, omdat Elliott mogelijk koersgevoelige informatie heeft gedeeld met PPG. Uit e-mailverkeer blijkt dat Elliott gisteren van plan was om PPG te bellen om de verfgigant op de hoogte te brengen van z'n strategie om Akzo aan tafel te krijgen. Elliott stuurde de e-mails per ongeluk ook naar AkzoNobel.

De AFM bevestigt ontvangst van de melding door AkzoNobel en zegt het proces nauwgezet te zullen volgen. Omwille van het vertrouwelijk toezicht wil de toezichthouder niet ingaan op de uitgelekte e-mails. 

De e-mails van Elliott en de contacten met PPG over de brief aan AkzoNobel

Uit de e-mail blijkt dat Elliott met PPG wilde overleggen over een brief aan AkzoNobel, waarin de activistische aandeelhouder het aftreden eist van Akzo's president-commissaris Antony Burgmans. 

Akzo reageerde meteen zelf met een persbericht waarin de verwijdering van Burgmans "disproportioneel, schadelijk en niet in het belang van het bedrijf" wordt genoemd. 

Akzo krijgt steun van minister Kamp van Economische Zaken, die vanmiddag zijn zorgen uitsprak over de laatste ontwikkelingen. 

De onrust die dit soort aandeelhouders creëren, is niet in het belang van werknemers, klanten en andere aandeelhouders van de onderneming.

Henk Kamp, minister van Economische Zaken (VVD)

De frontale aanval van activistische aandeelhouders vertoont gelijkenissen met de overnamestrijd rond ABN Amro, in 2007. TCI, The Children's Investment, eiste met een belang van een procent op hoge toon dat ABN moest worden opgesplitst. Het leidde tot de overname van ABN door een consortium van drie banken die uiteindelijk tot de nationalisatie leidde.

In 2006 werd machinebouwer Stork belaagd door twee hedgefondsen, Centaurus en Paulson, die het bedrijf wilden opsplitsen. 

Loopgravenoorlog

Oud-topman van Stork Sjoerd Vollebregt, tegenwoordig president-commissaris bij Heijmans, ziet in de strijd rond AkzoNobel het begin van een loopgravenoorlog. "Aandeelhouders hebben rechten, maar je moet je als bedrijf niet gek laten maken." 

Hij vindt dat Akzo alleen met PPG moet gaan praten als de Amerikanen met een goed plan komen. "Je moet angst niet laten regeren, maar partijen moeten wel hun plaats aan tafel verdienen en dat is op basis van inhoud en een voldragen plan, en niet met dreigementen", zegt Vollebregt.

Het vertrek eisen of vragen om het afzetten van bestuurders gebeurt wel meer, zegt oud-Shell topman Van der Veer. Hij is tegenwoordig commissaris bij onder meer ING en Philips. "In Europa vinden we het raar en ongehoord, maar in de Verenigde Staten denken ze daar anders over. En dat is precies het verschil tussen het Rijnlandse en het Angelsaksische aandeelhoudersmodel." 

Het heeft alle kenmerken van een vijandig overnamebod. Ze willen doorzetten en AkzoNobel wil niet en dan wordt er op de man gespeeld. Dat is vijandig.

Jeroen van der Veer, oud-topman Shell
  • ANP
    Het hoofdkantoor aan de Zuidas van verfreus AkzoNobel, het doelwit van PPG en activistische aandeelhouders.
  • ANP
    Voorzitter raad van commissarissen AkzoNobel Antony Burgmans
  • ANP
    AkzoNobel-topman Ton Buchner
  • Getty Images
    Miljardair Paul Singer en aandeelhouder Elliott Advisors
  • ANP
    PPG-topman Michael McGarry probeert het overnamebod op AkzoNobel uit te leggen

'Uitknijpen en weggooien'

De FNV wil dat de overheid snel maatregelen neemt om bedrijven te beschermen tegen vijandige overnames. "In de VS, Frankrijk en Duitsland doen ze niet anders en waarom zouden wij het braafste jongetje van de klas moeten zijn?", zegt FNV-voorzitter Busker. 

De dreigende vijandige overname van Nederlandse kroonjuwelen is slecht voor de bedrijven en de werkgelegenheid. "PPG heeft weinig oog voor de Nederlandse verhoudingen en langetermijnbelangen", vindt Busker. 

Ook de investeerders moeten zich achter de oren krabben. "Het is de 'uitknijpen-en-weggooien'-benadering. Winst op korte termijn is één keer leuk, daarna is het over."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl