NOS NieuwsAangepast

Panda's gepresenteerd op Schiphol: 'alsof Oranje het WK heeft gewonnen'

De Chinese reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya zijn in Nederland. Vanochtend vroeg werden de twee in Chengdu met een speciale afscheidsceremonie uitgezwaaid en op het vliegtuig gezet. 

Op Schiphol heerste bij aankomst een heuse panda-gekte. Naast 120 journalisten stonden er honderden fans met petjes, ballonnen en knuffels van de dieren. Geen groot applaus bij aankomst in de grote ontvangsthal, maar stilte. 

Panda's Wu Wen en Xing Ya voor het eerst te zien

"Het publiek was erg onder de indruk. Mensen willen de panda's niet te veel storen", zegt verslaggever Ardy Stemerding. Volgens Stemerding werden de panda's als echte helden ontvangen. "Met alle egards. Ze worden ontvangen als het Nederlands Elftal dat net het WK heeft gewonnen. Zo'n grootse ontvangst."

'Ik wil het uitschreeuwen'

Robin de Lange, directeur van het Ouwehands Dierenpark, sprak van een bijzonder moment. "De panda's zijn in goede gezondheid geland op Nederlandse bodem. Fantastisch na zo lang hard werken met elkaar."

Ook Marc Damen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen, kon zijn geluk niet op. "Ik zou het willen uitschreeuwen, maar er zitten levende panda's in deze ruimte, dus ik blijf bescheiden. Maar het is natuurlijk fantastisch. Hier hebben we zo hard voor gewerkt."

Wu Wen en Xing Ya landen op Schiphol

Het duurde wel even voordat het gespannen publiek de dieren te zien kreeg; de panda's kregen eerst een gezondheidscheck voordat ze door de douane mochten. Daarna pas maakten ze een rondje langs het publiek.

Na de welkomstceremonie vertrokken de panda's naar Rhenen, waar ze eerst een paar weken in quarantaine moeten. Dat duurt waarschijnlijk tussen de vier tot zes weken. Daarna mogen de dieren voor het eerst naar buiten. 

Bezoekers van het Ouwehand Dierenpark moeten dus nog even geduld hebben:

 • ANP
  In Rhenen is de pandakoorts uitgebroken
 • Politie Rhenen
  "Arjan van Drie en Esmiralda Quint zijn in de ban van de panda's", aldus het twitter-account van de politie in Rhenen
 • ANP
  Pandakoorts in Rhenen
 • NOS | Luc van den Berg
  Fans op Schiphol
 • ANP
  De reuzenpanda's worden in China uitgezwaaid door Nederlandse fans

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl