Wu Wen
NOS NieuwsAangepast

'Nederlandse' panda's zijn klaar voor de reis, pilletje niet nodig

In China bereiden de 'Nederlandse' panda's Wu Wen en Xing Ya  zich voor op hun reis naar hun nieuwe verblijfplaats in Ouwehands Dierenpark in Rhenen.

Vanmiddag nemen de Chinezen afscheid van de panda's in een speciale ceremonie waarbij ze onder anderen een Schengen-visum krijgen aangeboden. Ook krijgen de panda's twee bamboefietsen mee als blijk van waardering voor het land waar ze voortaan zullen wonen. De Chinese verzorger Hu Zhengquan heeft al gezegd dat hij de panda's heel erg zal missen.

Xing Ya is een ondeugende losbol die eet als een bezembinder.

Pandaverzorger Hu Zhengquan

De afgelopen weken is er al veel voorbereid, vertelt verslaggever Marieke de Vries. Een maand geleden zijn de panda's al in quarantaine gegaan. Ze zijn apart van de andere panda's geplaatst in twee aangrenzende hokken waarbij ze elkaar wel kunnen zien en ruiken. 

Zo konden ze vast aan elkaar wennen want het is belangrijk dat ze in de drie dagen per jaar dat het vrouwtje vruchtbaar is ook daadwerkelijk paren. En daar is goede hoop op, want volgens de Nederlandse verzorgster Brenda van Ekeren is er wel een klik tussen de twee en heeft het vrouwtje Wu Wen al toenadering gezocht tot het mannetje Xing Ya.

Pandakrat

Van Ekeren is een paar weken geleden al naar China gereisd om de reis voor te bereiden. De panda's herkennen haar inmiddels en luisteren ook naar haar. Ze heeft de afgelopen tijd veel Nederlands tegen ze gesproken, zodat ze vast kunnen wennen aan de klanken van onze taal.

 • Marieke de Vries / NOS
  Het 'pandakrat'
 • Marieke de Vries / NOS
  Wu Wen
 • Marieke de Vries / NOS
  Wu Wen eet bamboe
 • Marieke de Vries / NOS
  Wu Wen in het buitenverblijf
 • Marieke de Vries / NOS
  Een speciale afscheidsvrachtwagen

In het verblijf van Wu Wen heeft een tijdje het krat gestaan waarin ze vervoerd gaat worden. Het vrouwtje is het wantrouwendst van de twee en daarom wilden de verzorgers haar vast aan het krat laten wennen. Xing Ya is volgens zijn Chinese verzorger "een ondeugende losbol die eet als een bezembinder". Als er maar bamboe in zijn krat ligt, zal hij er zonder problemen inlopen, verwacht hij.

Geen pilletje

De panda's maken de reis in het vrachtruim van het vliegtuig. De verzorgers kunnen daar onderweg naar toe om te checken of het goed met ze gaat. Van Ekeren verwacht geen problemen. "Uit ervaringen van andere landen is gebleken dat ze meestal door het gebrom van de motoren van het vliegtuig in slaap vallen. Een pilletje is dan ook niet nodig."

Woensdagavond komen de panda's in Nederland aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl