Goed nieuws: onderscheiding voor zieke Tijn en mannen #handinhand

Geschreven door
Carmen Dorlo
redacteur NOS Online

Wij hebben ons voorgenomen om in 2017 regelmatig te laten zien dat er ook goed nieuws te melden is. Hier het overzicht van deze week.

Tijn Kolsteren tussen twee dj's van Serious Request ANP

De 6-jarige Tijn is de laatste maanden veel in het nieuws geweest. Afgelopen week weer: hij heeft namelijk als dank voor zijn bijzondere inzet het Kruis van Verdienste toegekend gekregen door het Rode Kruis. Deze onderscheiding, die de organisatie bij hoge uitzondering uitreikt, gaat naar Tijn vanwege zijn succesvolle actie tijdens Serious Request. 

De doodzieke jongen haalde 2,6 miljoen euro op met een nagellak-actie die veel navolging vond in het hele land. De 2,6 miljoen euro is een absoluut record. 

Naar de haaien

"Ik heb dikke pech gehad, maar geluk met de plek waar ik ben gebeten: er is geen betere plek dan lekker in een vlezige bovenarm." Bioloog Freek Vonk vertelde aan het Jeugdjournaal wat er nou precies was gebeurd op de Bahama's. Tijdens opnames voor zijn nieuwe tv-programma Freek naar de haaien werd hij door een baldadige rifhaai in zijn bovenarm gebeten.

Freek Vonk vertelt over zijn haaienbeet

De televisiepresentator neemt de haai niets kwalijk. "Niemand is hier schuldig aan geweest. Het was gewoon een bizarre samenloop van omstandigheden en een kans van een op de zoveel honderdduizend dat dit gebeurt. Maar het is gebeurd, dat kan."

Pechtold en Koolmees hand in hand ANP

En ook een beetje goed nieuws bij slecht nieuws. De #handinhand-actie (of #allemannenhandinhand) van Barbara Barend ging de hele wereld over. Pechtold & Koolmees haalden er de New York Times mee. Niet alleen in Nederland bracht de oproep tegen homofobie veel teweeg, ook in landen als Denemarken en België werd er aan de actie meegedaan. 

Chefkok Daniel Humm (r) bij de bekendmaking van de lijst AFP

Ook zijn we er afgelopen week achter gekomen dat we het vliegtuig naar New York moeten pakken om bij het beste restaurant ter wereld te kunnen eten: Eleven Madison Park. Het staat bovenaan in de toonaangevende top-50 van het Britse Restaurant Magazine. Volgens het tijdschrift biedt Eleven Madison Park de perfecte combinatie van gastvrijheid, lekker eten en heeft het een iconische locatie.

Het restaurant is gevestigd aan Madison Square Park in Manhattan, New York. In het NOS Radio 1 Journaal vertelde een Nederlandse vrouw dat haar man ('die nooit huilt') ooit tranen in zijn ogen kreeg van een gerechtje, zo lekker was het.

Lekker eten in Nederland

Wil je niet met het vliegtuig reizen? Dan kan je in Nederland naar nummer 34 op de lijst: De Librije in Zwolle. De Librije wordt geprezen vanwege zijn charismatische eigenaren, "die de Nederlandse keuken de afgelopen twintig jaar mede hebben gevormd". Volgens Restaurant Magazine combineren ze geweldig lokaal eten met zeer moderne technieken en opvallende ideeën.

Dierenarts Hans van Spanje en psycholoog Nienke Endenburg Jozephine Trehy

En nieuwe maatregelen tegen dierenmishandeling: er is namelijk een expertisecentrum opgezet om de mishandeling terug te dringen. Bij het Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling kunnen dierenartsen foto's, gewone of röntgenfoto's, doorsturen naar een website waar een team van forensisch experts en veterinair pathologen ze bekijkt. Zij adviseren vervolgens de arts of het om mishandeling gaat. 

De dierenarts kan dan met meer zekerheid een melding doen bij de politie.

Deze foto van de Deventer schaapherder Marianne Gaspersz wordt massaal gedeeld op sociale media. Te zien is hoe honderden schapen op de Wilhelminabrug tussen Gelderland en Overijssel lopen MARIANNE GASPERZ - DEVENTER SCHAAPSKUDDE

En in het kader van opmerkelijk nieuws...

Schapen. Heel veel schapen. Een foto van de Deventer schaapherder Marianne Gaspersz werd massaal gedeeld op sociale media. Op de foto is te zien hoe honderden schapen op de Wilhelminabrug tussen Gelderland en Overijssel lopen.

Gaspersz, van de Deventer Stadskudde, schoot het plaatje even vlug met haar telefoon, zei ze tegen Omroep Gelderland. "Ik moest met de schapen vanaf Wilp naar Deventer. Ik ga meerdere keren per jaar met de kudde over de Wilhelminabrug. Dan maak ik ook altijd even een foto, nu liep ik vooraan en nam ik het fotootje even snel."

En nog meer dieren: een enorme heilbot namelijk. Zo'n foto die je haast niet gelooft. Een visser uit Den Helder ving 'm toch echt op de Noordzee. De vis is 1,82 meter lang en weegt tussen de 70 en 80 kilo.

"Dit is echt een bijzondere vangst. Het is haast bijna een mens dat eraan hangt", vertelde de vader van de visser tegen NH Nieuws

De heilbot is 1,82 meter lang en weegt tussen de 70 en 80 kilo NH Nieuws

Hoge hakken op een vette vloer in de keuken van een restaurant? Onverstandig en onveilig, vinden ze in de Canadese provincie British Columbia. Daar heeft de politiek nu bepaald dat werkgevers vrouwen niet kunnen verplichten om hoge hakken te dragen.

Naast veiligheid speelt ook seksediscriminatie een rol. Serveersters mogen nu de schoenen dragen die ze zelf willen.

Vrouw draagt hakken ANP

Wat is feestelijker om dit overzicht af te sluiten dan een fanfare? Juist, een Groningse fietsfanfare. De showband bereidde zich voor op het Wereld Muziek Concours in Leek. Het tv-programma Expeditie Grunnen van de regionale omroep maakte er een filmpje van en zette dat op Facebook. In een paar dagen tijd werd het filmpje al meer dan een miljoen keer bekeken. 

Groningse fietsfanfare