NOS NieuwsAangepast

Wekdienst van 7 april: dit gebeurde terwijl je sliep

Het blijft vandaag grotendeels bewolkt met maar af en toe de zon. Het wordt tussen elf en veertien graden. 

Wat heb je gemist?

Amerika heeft 59 kruisraketten afgevuurd op een Syrische luchtmachtbasis in de buurt van de stad Homs. Het is de eerste aanval op het regeringsleger, eerder werden alleen IS-doelen aangevallen. 

De VS zegt dat het een reactie is op de aanvallen met gifgas, waarbij dinsdag ruim 80 mensen om het leven kwamen. Amerika geeft de regering van Assad daarvan de schuld en zegt dat die aanvallen vanaf het vliegveld bij Homs zijn uitgevoerd. 

President Trump zei na de aanvallen dat hij alle beschaafde landen oproept om een eind te maken aan het bloedvergieten in Syrië. Net voordat de aanval begon, waarschuwde de VN-afgevaardigde van Rusland nog voor de negatieve consequenties van zo'n aanval.

De politie heeft vijf mensen aangehouden bij het FC Twente-stadion in Enschede. Dat gebeurde bij een onderzoek naar drugshandel in het supportershome in het Twente-stadion. 

In het home werden drugs gevonden, de politie noemt het een handelshoeveelheid. Drie mensen werden daar aangehouden, twee anderen buiten het stadion. Verder zijn in Enschede drie woningen doorzocht. Daar werden nepwapens gevonden.

Tijdens de wedstrijd Twente - PSV moesten supporters uit het vak met het supportershome het stadion uit. Dat leidde buiten tot botsingen met de politie en de ME.

Stadion ontruimd

De Baskische afscheidingsbeweging ETA gaat verder als ongewapende organisatie. De militante beweging bevestigde dat morgen de wapens ingeleverd worden. Dat staat in een brief die door de BBC openbaar is gemaakt. 

ETA heeft nog een aantal geheime wapendepots. De locaties daarvan worden aan de autoriteiten doorgegeven. Er is daarvoor een grote bijeenkomst gepland in het Franse Bayonne. 

Half maart werd al duidelijk dat ETA de wapens wilde neerleggen, maar het is voor het eerst dat ETA ook zelf spreekt over wat zij 'ontwapeningsdag' noemen. Frankrijk en Spanje willen dat ETA niet alleen ontwapent, maar zichzelf ook opheft.

8 maart werd er nog een groot wapendepot gevonden, waarvan de politie denkt dat het van ETA was

Verder vandaag

Voormalig scheidsrechter Dick Jol staat vandaag voor de rechter. Hij wordt verdacht van het mishandelen van een man en een vrouw in Den Haag in november 2015. Jol zou het stel hebben geslagen met een metalen deel van een steiger.

De Amerikaanse Senaat beslist vandaag of Gorsuch, ondanks alle weerstand, de hoogste rechter wordt van het Amerikaanse Hooggerechtshof. Met een verandering van de regels in de Senaat hebben de Republikeinen de weg vrijgemaakt voor de benoeming van Neil Gorsuch tot nieuwe opperrechter.

De ministers van Financiën van de eurozone komen op Malta informeel bij elkaar om te praten over de financiële situatie van Griekenland. De ministers zullen vooral de stand van zaken opnemen en elkaar informeren over lopende onderhandelingen.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl