AFP
NOS NieuwsAangepast

Turkije is na autopsie zeker: gifgas bij aanval in Syrië

De Turkse minister van Justitie Bozdag heeft tegen journalisten gezegd dat er zeker gifgas is gebruikt bij de luchtaanval in Syrië deze week. Uit de eerste resultaten van de autopsie op een aantal slachtoffers is gebleken dat het gaat om het zenuwgas sarin, verklaarde de Turkse minister. 

Turkije stuurt de resultaten van de autopsies naar Den Haag, heeft de minister van Gezondheidszorg laten weten. Eerder heeft Turkije de OPCW, de internationale organisatie voor het verbod op chemische wapens, gevraagd om de zaak te onderzoeken. Of de OPCW inderdaad de resultaten van de autopsies gaan bekijken, kan de organisatie nog niet bevestigen. 

Het Westen houdt het regime van de Syrische president Assad verantwoordelijk voor de aanval. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken laat vandaag weten dat het "veel te vroeg" is om Damascus verantwoordelijk te houden voor de gifgasaanval. Er moet wat Rusland betreft eerst gedegen onderzoek naar worden gedaan. 

Wapendepot

Eerder zei het Russische ministerie van Defensie dat Syrische gevechtsvliegtuigen een wapendepot van rebellen hebben getroffen. De Syrische minister van Buitenlandse Zaken zegt vandaag dat het om een opslag met chemische wapens van al-Nusra gaat. Syrië ontkent dat het zelf gebruikmaakt van chemische wapens.    

Na de aanval werden 32 gewonden naar ziekenhuizen in Turkije gebracht. Drie van hen overleefden het niet. Bij de aanval in het noordwesten van Syrië kwamen meer dan 80 mensen om het leven, onder wie veel kinderen. Er zijn ook veel gewonden.

Symptomen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) liet eerder weten dat de symptomen van de slachtoffers erop lijken te duiden dat er zenuwgas is gebruikt. Bij eerdere aanvallen in Syrië is het zenuwgas sarin gebruikt. 

Volgens de hulporganisatie Artsen zonder Grenzen is de kans groot dat ook in dit geval sarin is ingezet. Dat concluderen ze uit de symptomen die ze hebben gezien bij slachtoffers die naar een ziekenhuis bij de Turkse grens zijn gebracht.      

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl