AFP
NOS NieuwsAangepast

Trump: gruwelijke daad Assad is ontoelaatbaar

De gifgasaanval van gisteren in Noordwest-Syrië kan niet worden getolereerd, heeft president Donald Trump verklaard tijdens een persconferentie met de Jordaanse koning Abdullah. Trump ging niet in op een mogelijke Amerikaanse reactie op de gebeurtenissen. 

Zijn ambassadeur bij de Verenigde Naties, Nikki Haley, dreigde vanmiddag in de Veiligheidsraad met eenzijdig ingrijpen in Syrië, maar Trump ging niet nader op haar uitspraak in. De president sprak van een gruwelijke daad, en legde de volle verantwoordelijkheid bij de Syrische president Assad.

Hij voegde eraan toe dat zijn houding ten opzichte van Assad en Syrië "ingrijpend is veranderd". Volgens VS-correspondent Wouter Zwart is de grote vraag nu wat Trump gaat doen als reactie op de gifgasaanval. "Trump bleef daar in zijn toespraak vaag over. Hij zei: wacht maar af, jullie zullen het wel zien."

Trump veroordeelt gifgasaanval

Trump herhaalde nog eens dat zijn voorganger Obama zijn verantwoordelijkheid niet heeft genomen om de strijd in Syrië te beëindigen. Obama gaf volgens Trump een "loos dreigement" af toen hij destijds zei dat Assad niet ongestraft nog eens gifgas kon gebruiken tegen Syrische burgers. 

Obama's rode lijn

In 2012 verklaarde Obama dat als het land chemische of biologische wapens zou gebruiken, er voor de VS een 'rode lijn' wordt gepasseerd. Een jaar later kwamen honderden mensen om leven bij de Syrische stad Damascus tijdens een aanval met zenuwgas sarin. "Er gebeurde vervolgens niets", zegt Zwart. "Nu trekt Trump ook heel duidelijk die rode lijn en zegt dat Syrië eroverheen is gegaan."

Het zijn volgens de correspondent veel krachtigere woorden dan de oorspronkelijke houding van de VS. "Minister van Buitenlandse Zaken Tillerson zei een paar dagen geleden dat het afzetten van Assad geen prioriteit is voor Amerika. Dus was het interessant om te zien dat VN-ambassadeur Haley opeens zo'n duidelijke taal sprak."

EPA
Nikki Haley laat foto's zien van de slachtoffers van de gifgasaanval

Haley liet de VN-Veiligheidsraad foto's zien van kinderen die omkwamen bij de aanval. Ze haalde fel uit naar Rusland, dat volgens haar president Assad de hand boven het hoofd houdt. "Hoeveel kinderen moeten er nog sterven voordat Rusland er iets om geeft?"

De VN-Veiligheidsraad slaagde er vanmiddag niet in een resolutie aan te nemen over de gifgasaanval. Het voorstel voor een diepgaand onderzoek is niet in stemming gebracht; Rusland achtte de tekst "onacceptabel".

Valse aannames

Syrië zegt geen chemische wapens te hebben ingezet, en legt de schuld bij de tegenstanders van president Assad. Het Kremlin schaart zich achter de Syrische lezing en zegt dat tijdens een luchtaanval een opslagdepot voor chemische wapens van de rebellen is geraakt. De geplande resolutie is volgens de Russen gestoeld op "valse aannames".

Bij de aanval met zenuwgas kwamen tientallen burgers om, onder wie veel kinderen. Nog eens tientallen gewonden liggen in ziekenhuizen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl