Varkens in het slachthuis
NOS NieuwsAangepast

Minister laat alle Vlaamse slachthuizen doorlichten

Alle slachthuizen in Vlaanderen zullen worden doorgelicht, nadat vorige week een video naar buiten was gekomen waarop te zien is hoe varkens in een Vlaams abattoir werden mishandeld. De Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts heeft tot de inspectie besloten. Weyts maakte ook bekend dat het inmiddels gesloten slachthuis in Tielt die sluiting via de rechter aanvecht.

Een onafhankelijke instantie zal de Vlaamse slachthuizen aan een grondig onderzoek onderwerpen. De minister wil ook dat de functionaris die in slachthuizen moet toezien op de naleving van dierenwelzijnsregels, een onafhankelijke status krijgt. Nu worden toezichthouders nog aangesteld door de slachthuis-eigenaar zelf.

Mishandeling

Op de video, die donderdag door Animal Rights publiek werd gemaakt, is te zien hoe medewerkers van het abattoir in Tielt de varkens schoppen, slaan en op andere manieren mishandelen. In België en Nederland is geschokt gereageerd op de beelden.

De eigenaar van het omstreden slachthuis heeft bij de Raad van State bezwaar aangetekend tegen de sluiting. Gisteren veroorzaakte het bedrijf opnieuw ophef, met het voornemen om de slachtcapaciteit in Tielt uit te breiden met een miljoen extra varkens per jaar. Weyts liet direct weten dat de eigenaar daar voorlopig niet op hoeft te rekenen. De hervormingen die het slachthuis tot dusver heeft voorgesteld, beoordeelt de minister als ondermaats.

Eind vorig jaar leidde een filmpje uit een abattoir in het Franse Limoges ook al tot opschudding. In dat slachthuis werden drachtige koeien en kalfjes mishandeld. Naar aanleiding hiervan besloot het Franse parlement de slachthuizen te verplichten tot het ophangen van camera's in de bedrijfsruimten. Dat voorschrift geldt vanaf 1 januari 2018.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl