Varkensvlees uit 'horrorslachthuis' ook in Nederlandse slagerijen
Varkensvlees uit het Vlaamse slachthuis waar dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights ernstige misstanden heeft geconstateerd, gaat ook naar Nederland. Volgens directeur Robert Molenaar van Animal Rights krijgen zestig keur- en kwaliteitsslagerijen in heel Nederland het vlees geleverd.
Animal Rights kwam vandaag met onthullingen over het grootste slachthuis van België. Dat staat in Tielt, in West-Vlaanderen, en hoort bij de Debra-Group, een van de grootste slacht- en productiebedrijven van varkensvlees in België. Belgische media schrijven dat het abattoir inmiddels gesloten is.
Voedselveiligheid
Volgens directeur Klaver van de Vereniging van Keurslagers is het bedrijf geen leverancier van de slagersketen. "Maar keurslagers hebben de vrijheid om ook elders te kopen. Als er slagers zijn die hier inkopen, zullen wij ze sommeren om hier direct mee te stoppen. Dit bedrijf besodemietert de boel langs alle kanten."
Verschillende slagers bevestigen tegenover de NOS dat ze varkensvlees van Debra verkopen. Ze zijn geschrokken door het bericht over de misstanden. Zeker één slagerij heeft meteen besloten te stoppen met de verkoop van het vlees.
Er zou geen gevaar zijn voor de voedselveiligheid. Als dat wel zo is, moeten de Belgische autoriteiten als eerste aan de bel trekken. Zij informeren dan hun Europese collega’s, maar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zegt dat er nog geen aanwijzingen zijn dat de voedselveiligheid in het geding is.
Onverwachte onthulling
Uit beelden die Animal Rights in het geheim maakte in het slachthuis, blijkt dat de dieren ernstig worden mishandeld. Medewerkers schoppen en slaan de varkens en trekken ze mee aan hun oren om ze richting de slachtbank te krijgen. Ook snijden ze de oormerken weg bij de levende dieren, om zo te verhullen dat ze uit het buitenland komen. Het bedrijf ontduikt daarmee de exportwetgeving.
Een medewerker van Animal Rights werkte een maand lang undercover in het bedrijf en slaagde erin om beelden te maken van de wantoestanden.
Volgens de Nederlandse directeur van de dierenwelzijnsorganisatie waren er geen concrete aanwijzingen voor misstanden in het slachthuis. Medewerkers hadden verdenkingen en wilden eens de proef op de som nemen, maar waren geschokt door het resultaat.
Permanent cameratoezicht
De organisatie is bang dat de misstanden wijdverbreid zijn. "De slachthuizen worden alsmaar groter en de dieren worden bijna industrieel verwerkt. In Tielt worden 6 à 7000 varkens per dag geslacht en ze willen de capaciteit nog opdrijven", zegt Nadine Lucas van Animal Rights. Ze pleit samen met andere dierenwelzijnsorganisaties voor permanent cameratoezicht in alle slachthuizen.