Een beeld uit de video van Animal Rights
NOS NieuwsAangepast

Grove misstanden onthuld in grootste slachthuis van België

Dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights meldt ernstige misstanden in een varkensslachthuis in Tielt, in België. Varkens werden door medewerkers geslagen, geschopt en aan de oren voortgetrokken. Dieren die na het transport niet meer in staat zijn te lopen, werden met kettingen rond de poten uit de vrachtwagen gesleept, zegt Animal Rights.

Ook overtrad het slachthuis de voedselregels. Dieren die dood bij het slachthuis aankwamen, werden alsnog geslacht. Dat is verboden. Bovendien sneden werknemers de oormerken van de levende varkens weg, om hun buitenlandse herkomst te verdoezelen. Het slachthuis omzeilde daarmee de exportwetgeving.

Volgens Belgische media is het slachthuis inmiddels gesloten. Het abattoir was het grootste van België en verwerkte 25.000 tot 35.000 varkens per week. Een deel daarvan ging ook naar Nederland. Volgens directeur Molenaar van Animal Rights ging het vlees naar tientallen keur- en kwaliteitsslagerijen in heel Nederland.

Undercover

Animal Rights filmde een maand lang undercover in het slachthuis. In een filmpje op de website van de dierenwelzijnsorganisatie is een overzicht te zien van de beelden. Het slachthuis is onderdeel van de Debra-Group, een van de grootste slacht- en productiebedrijven van varkensvlees in België. Animal Rights wil via juridische stappen het bedrijf tot sluiting van het slachthuis dwingen.

De directeur van de Debra-Group zegt dat hij "zeer geschokt" is door de beelden. "We kunnen de beelden niet ontkennen. We zijn een intern onderzoek gestart om te kijken hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen", zegt hij. Er worden "passende maatregelen" genomen tegen de medewerkers die geweld hebben gebruikt.

Animal Rights vindt dat niet voldoende. Er is volgens de organisatie ook veel mis met de huisvesting en het transport van de varkens.

Weerzinwekkend

De Belgische minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) noemt de praktijken tegenover de Vlaamse omroep VRT "weerzinwekkend en een beschaafde samenleving totaal onwaardig".

Hij heeft meteen controleteams naar het slachthuis gestuurd en gaat de zaak doorsturen naar justitie. Ook zal hij de individuele slachtvergunning van mensen die in beeld komen als dierenmishandelaars intrekken.

Supermarktketen Delhaize heeft de samenwerking met het slachthuis met onmiddellijke ingang stopgezet. Een woordvoerder noemt het onaanvaardbaar dat het bedrijf het dierenwelzijn niet respecteert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl