Bart Ridder in zijn slagerij in Ouderkerk aan de Amstel
NOS NieuwsAangepast

'Een 'horrorslachthuis' zo dichtbij, dat had ik nooit verwacht'

"Wat in dat slachthuis is gebeurd, is verschrikkelijk", zegt slager Bart Ridder over de gang van zaken in het grootste slachthuis van België. Hij is eigenaar van een van de zestig Nederlandse slagerijen die vlees geleverd kregen uit het 'horrorslachthuis', waar varkens werden mishandeld. Het abattoir is inmiddels gesloten, schrijven Belgische media.

Dierenorganisatie Animal Rights heeft in het slachthuis in Tielt, West-Vlaanderen, grove misstanden geconstateerd. De varkens werden door medewerkers geslagen, geschopt en aan de oren voortgetrokken. Dieren die na transport niet meer in staat waren te lopen, werden met kettingen rond de poten voortgesleept. Voedselregels werden overtreden.

"Ik wil alleen vlees verkopen van dieren die goed zijn behandeld", zegt Ridder. De slager uit Ouderkerk aan de Amstel was er naar eigen zeggen niet van op de hoogte dat het Belgische slachthuis de varkens mishandelde. "Ik had weleens wat spookverhalen gehoord over buitenlandse slachthuizen, maar had nooit verwacht dat dit zo dicht bij Nederland gebeurde."

Slager geschokt door 'horrorslachthuis'

Ridder werkt samen met een Belgische boer, die zijn varkens naar het slachthuis in Tielt bracht. "Bij die boer werden de dieren vertroeteld", vertelt de slager. "Ik heb er ook mogen kijken. De varkens liepen los en kregen goed voer." Dat de dieren voor de slacht nog zo werden mishandeld, noemt hij heel erg wrang.

De slagerij kreeg het vlees aangeleverd via een importeur. Volgens Ridder wisten de boer en importeur niets van de misstanden in het slachthuis. "Ik neem hun niets kwalijk", zegt hij.

De betrokken partijen hebben, net als supermarktketen Delhaize, de samenwerking met het abattoir direct stopgezet. Vanaf nu wil Ridder geen vlees meer in zijn winkel hebben liggen van dieren die niet goed zijn behandeld. "We gaan verder met een slachthuis waar ze dieren wel met respect behandelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl